Zadanie tekstowe
Ali: Proszę o pomoc cz. 2
Dwaj robotnicy opracowywali by projekt przez 12 dni. Jeden z nich po 10 dniach musiał
wyjechać i drugi dokończył prace sam w ciągu 5 dni. W ciągu ilu dni każdy z nich mógłby
wykonać ten projekt pracując samodzielnie ?
5 mar 19:46
Basia:
x - wydajność pierwszego na 1 dzień
y - wydajność drugiego na 1 dzień
Projekt = 12(x+y)
Projekt = 10x + 15y
12(x+y) = 10x + 15y
12x + 12y = 10x + 15y
2x = 3y
y = 2x/3
Projekt = 12(x + 2x/3) = 12(3x+2x)/3 = 4*5x = 20x
czyli pierwszy musiałby pracować 20 dni
x = 3y/2
Projekt = 12(3y/2 + y) = 12(3y+2y)/2 = 6*5y = 30y
czyli drugi musiałby pracować 30 dni
5 mar 19:57
Ali: Dziękuje za pomoc
5 mar 20:44