Jedna z przekątnych rombu jest 2 razy dłuższa od drugiej. Oblicz stosunek obwodu rombu do sumy jego
Proszę o pomoc : Jedna z przekątnych rombu jest 2 razy dłuższa od drugiej. Oblicz stosunek obwodu rombu do
sumy jego przekątnych.
5 mar 15:12
Eta:
d1 ---- dłuższa przekątna
d2 ---- krótsza przekątna
z treści zdania
d1 = 2d2
z jednego z czterech tr ójkątów prostokatnych
na które ten romb podzieliły przekątne
wyliczamy z tw, Pitagorasa długość boku "a"
a2 = (d1/2)2 + ( d2/2)2
a2 = ( d2)2 + d22 /4
a2 = 5*d22 /4
a = (d2/ 2 )*√5
Ob= 4a
4a d2 *√5 d2 *√5 √5
--------------- = ------------------ = --------------= ------
d1 + d2 2( 2d2 +d2) 2 * 3d2 6
5 mar 20:42