zadanie
małgola: witam miło prosze o sprawdzenie zadania czy dobrze zrobiłam bo mam z tymi logarytmami
problem.
log2(5x-2)=4
23=2-5x
-5x=8-2
x=6
i drugi przykład to:
log3(10-1/2x)=4
34=10-1/2x
x=91
5 mar 14:30
małgola: ups zle napisałam pierwsze zadanie tam ma byc rowna sie 3 a nie 4
5 mar 14:33
Bogdan:
Źle zrobilaś.
Zacznij od zapisania założeń.
5 mar 14:41
Max:
1/ zawsze zaczynasz od wyznaczenia dziedziny!
D; 5x - 2 >0 <=> x > 2/5
źle obliczyłaś: zobacz gdzie masz błąd:
2
3 = 5x -2
- 5x = 8 - 2
- 5x = 6 /: ( -5)
to
x = - 6/5 ponieważ x = - 65 nie nalezy do D
to równanie nie ma rozwiązania czyli sprzeczne!
2/ podobnie;
D: 10 - (1/2) * x >0 ( bo chyba tak ma być! a może ? 10 - 1/ (2x)
liczę dla pierwszego zpisu


D: x < 20
teraz :
3
4 = 10 - (1/2)*x
(1/2)*x = 10 - 81
(1/2)*x = - 71
x = -142 tu x należy do dziedziny bo D; x < 20
czyli jest rozwiązaniem równania
Napisz mi jak ma być zapisane to wyrażenie pod logarytmem
bo to ważne
(ja wziąłem pierwszy zapis!)
5 mar 14:48
Max: w 1/ oczywiście x = - 6/5 ( a nie jak napisałem bez kreski ułamkowej - 65)
sory!
x = - 6/5 nie należy do D
czyli równ. sprzeczne.
5 mar 14:50
Bogdan:
Max, masz błąd w zadaniu 1, jest inny wynik.
5 mar 15:04
małgola: o matko dzieki bardzo zaraz to posprawdzam
5 mar 15:15
Bogdan:
Ad 1.
log2(5x - 2) = 3
Założenie: 5x - 2 > 0 stąd x > 2/5
5x - 2 = 23
5x = 8 + 2
x = 2, 2 > 2/5
Odp.: x = 2
5 mar 15:19
małgola: wreszcie doszłam do tego jak to sie oblicza te rownania logarytmiczne były dla mnie
niezrozumiałe teraz bede pocic sie nad reszta jeszcze raz dzieki.
5 mar 15:24
Max: Fakt!
Dzięki Bogdan ... słuszna uwaga

- 5x = - 8 - 2
-5x = - 10
x = 2 i x > 2/5
Odp; x = 2 ( przepraszam za pomyłkę

teraz już dobry wynik?
5 mar 15:25
małgola: bogdan dlaczego ci wyszedł inny wynik niz maxsowi w tym zadaniu? ja juz nic z tego nie
rozumiem
5 mar 15:26
Bogdan:
Max, mnie też to się czasami z rozpędu zdarza.
Pozdrawiam
5 mar 15:26
małgola: oki juz wiem o co biega
5 mar 15:27
Jakub: Małgola w pierwszym poście napisała takie równanie
log
2(5x-2)=4
co się rozwiązuje w ten sposób
Wyznacza dziedzinę a następnie
5x-2 = 2
4 ( w tym miejscu wszyscy piszą uparcie 2
3 Dlaczego

)
5x-2 = 16
i dalej wiadomo
5 mar 16:04
Max:
Jakubie! Małgola podała sprostowanie do tego pierwszego
przykładu! ....,że po prawej ma być = 3
Pozdrawiam !
5 mar 16:12
Jakub: Racja. Nieuważnie przeczytałem.
5 mar 16:18
Max: 
Ok!
5 mar 16:19
Gabriella: →Ja się na tym znam,bo jestem kujonem←
≈⇔
5 mar 17:10