Ciekawe zadanie z hiperbolami
Nowator: Rozpatrujemy wszystkie prostokąty o polu równym 6, których dwa sąsiednie boki zawarte są
w osiach Ox i Oy układu współrzędnych. Wyznacz równanie krzywej będącej zbiorem tych
wierzchołków rozpatrywanych prostokątów, które nie leżą na żadnej z osi układu
współrzędnych. Narysuj tę krzywą.
5 mar 17:51
Bogdan:
Prostokąt ma boki o długościach x i y, jeden z jego wierzchołków leży w początku
układu współrzędnych, bok o długości x leży na osi OX, bok o długości y leży na
osi OY.
Jeśli pole tak określonego prostokąta jest równe P (tutaj P = 6), to xy = P,
stąd y = P/x.
Krzywa y = P/x jest hiperbolą.
Ponieważ x > 0 i y > 0 to rysujemy gałąź hiperboli leżącą w I ćwiartce układu
współrzędnych.
5 mar 20:20