ostrosłupy
Badoch: Pomocy ...
Wysokość ściany bocznej trójkątnego ostrosłupa prawidłowego ma h a wysokość ostrosłupa
jest równa H oblicz objętość ostrosłupa.
5 mar 19:21
Basia:
a jaki to ostrosłup ? (o jakiej podstawie ?) trójkatny, czworokatny, sześciokatny ?
bez tej informacji zadanie nie da się rozwiązać
5 mar 20:09
didu:
Pisze wyraźnie trójkątny prawidłowy ./ czy tak ? /
5 mar 20:11
Basia: pisze; wyraźnie nie dowidzę
5 mar 20:13
Basia:
spodek wysokości ostrosłupa to punkt przecięcia się wysokości tr.równobocznego (który
jest podstawą i równocześnie środkiem okregu wpisanego w podstawę i środkiem okregu
opisanego na podstawie)
spodkiem wysokości ściany bocznej jest:
środek boku podstawy = punktowi styczności boku podstawy z okregiem wpisanym w podstawę
h
p - wysokość podstawy
odcinki H, h
p/3, h tworzą tr.prostokatny
H
2 + (h
p/3)
2 = h
2
H
2 + h
p2/9 = h
2
h
p2 = (h
2-H
2) / 9
h
p =
√h2-H2/3
a - bok podstawy
h
p = a
√3/2
√h2-H2/3 = a
√3/2
a = 2
√h2-H2 / 3
√3
P
p = a
2√3 / 4
P
p = 4(h
2-H
2)
√3 / (9*3*4) = (h
2-H
2)
√3 / 27
V = P
p*H/3 = H(h
2-H
2)
√3 / 81
uprzedzam, że mogłam sie pomylić w rachunkach
sprawdzajcie








5 mar 20:25
Badoch: dzieki
5 mar 20:44
OluSiaa : Oblicz pole koła o promieniu 11cm
14 lip 14:53
Paulina: Pole koła = π * r2
więc u Ciebie będzie Pole = π * 112 = 121π cm2
14 lip 15:24