Błagam pomóżcie
XYZ: Mam do rozwiazania taki układ równań i wyznaczenie kąta α
six + √3cosx = 1
sin2x + cos2x =1
5 mar 19:20
Jacek Karaśkiewicz: Drugie równanie to tożsamość, a więc spełnione jest dla każdego x.
Jeśli chodzi o pierwsze równanie to podziel stronami przez 2, a następnie jak zauważysz
powstałe ułamki 1/2 i √3/2 zamień na odpowiednie funkcje trygonometryczne. Później
należy już tylko zwinąć wzór bodajże do wzoru na cosinus różnicy kątów i liczyć.
5 mar 19:23
XYZ: nie dam rady tego zrobić, nie rozumiem
5 mar 19:26
Jacek Karaśkiewicz: Ewentualnie (być może prościej) możesz przedstawić np. sinx = √1 - cos2x, wstawić do
górnego równania, przenieść √3 * cosx na drugą stronę i podnieść stronami do kwadratu.
Następnie podstawić jakąś zmienną za cosx i rozwiązać równanie kwadratowe.
5 mar 19:26
XYZ: mam takie coś
(1-
√3cosx)
2 = cos
2x = 1
i nie wiem jak to podniesc do kwadratu
5 mar 19:29
Jacek Karaśkiewicz: To z tego drugiego będziesz miał:
sinx = √1 - cos2x
Wstawiasz do pierwszego i masz:
√1 - cos2x + √3cosx = 1
√1 - cos2x = 1 - √3cosx
1 - cos2x = 1 + 3cos2x - 2√3cosx
I tu podstaw za cosx np. zmienną 't' i rozwiąż równanie kwadratowe.
Później będziesz już tylko musiał znaleźć odpowiednie kąty.
5 mar 19:29
XYZ: -cos2x = 1 pomyliłem sie wyzej
5 mar 19:29
XYZ: ahaaa chyba rozumiem... dzikuje bede próbował
5 mar 19:30
Bogdan:
Wtrącę się.
Mozna też tak:
sinx + tg60ocosx = 1
sinx + (sin60o/cos60o)cosx = 1 mnożymy obustronnie przez cos60o
sinxcos60o + sin60ocosx = cos60o
sin(x + 60o) = 1/2
sin(x + 60o) = sin30o
itd.
5 mar 19:31