Oblicz odległość punktu S od wierzchołka
pawell: We wnętrzu kąta o mierze 60 leży punkt S. Odległość punktu S od ramion kata wynosi 4√6
i √6 . Oblicz odległość punktu S od wierzchołka.
5 mar 15:04
pawell: Prosze o pomoc w tym zadaniu
5 mar 17:23
mlody: a masz wyniki?
5 mar 17:55
Basia:
O - wierzchołek kąta
SA, SB - odcinki prostopadłe do ramion kąta
SA = √6
SB = 4√6
z tr.OAS i tw.sinusów mamy
sinα / √6 = sin900 / OS = 1/OS
z tr.OBS i tw.sinusów mamy
sinβ / 4√6 = sin900 / OS = 1/OS
stąd:
sinα / √6 = sinβ / 4√6
sinβ = 4sinα
α+β = 600
β = 600 - α
sinβ = sin(60-α) = sin60*cosα - sinα*cos60 =
(√3/2)*cosα + (1/2)*sinα
4sinα = (1/2)*[√3*cosα + sinα ] /*2
8sinα = p(3}*cosα + sinα
7sinα = √3*cosα /:cosα
cosα = 7sinα/√3
sin2α + cos2α = 1
sin2α + 49sin2α/3 = 1 /*3
52sin2α = 3
sin2α = 3/52
sinα = √3/52
sinβ = 4√3/52
sinα = √6 / OS
√3/52 = √6 / OS
OS = √6*√52 /√3 = √2*√52 = √104 = √4*26 = 2√26
pod warunkiem, że nie pomyliłam się w rachunkach
5 mar 23:30
Bogdan:
Dzień dobry.
Proponuję rozwiązać to zadanie w następujący sposób:
O - wierzchołek kąta
SA, SB - odcinki prostopadłe do ramion kąta
|SA| = √6
|SB| = 4√6
|OS| = x > 0
|<SOA| = α
|<BOS| = 60o - α
W Δ OAS: sinα = √6/x, cosα = √1 - sin2α = √x2 - 6 / x
W Δ OBS: sin(60o - α) = 4√6/x
sin60o*cosα - sinα*cos60o = 4√6/x
(√3/2) * (√x2 - 6 / x) - (√6/x) * (1/2) = 4√6/x
mnożymy obustronnie przez 2x/√3
√x2 - 6 - √2 = 8√2
√x2 - 6 = 9√2
podnosimy obustronnie do kwadratu
x2 - 6 = 162
x2 = 168
x = 2√42 lub x = -2√42 nie spełnia warunków zadania
Odp.: |OS| = 2√42
6 mar 07:33