proszę o pomoc
kasieq: Znajdź jak najprostszą postać wyrażenia
(x-1)(x99+x98+...+x2+x+1)
5 mar 14:02
Bogdan:
x100 - 1
5 mar 14:44
Max:
Poszukaj pełnego rozwiązania wśród postów!
Identyczne było rozwiązane. Powodzenia!
5 mar 14:51
kasieq: ale jak to zrobiles
5 mar 14:52
Bogdan:
Powtórzę rozwiązanie sprzed kilku dni.
Przypominam wzór skróconego mnożenia:
xn - 1 = (x - 1)(xn-1 + xn-2 + xn-3 + ... + x2 + x +1)
np.: x2 - 1 = (x - 1)(x + 1)
x3 - 1 = (x - 1)(x2 + x+ 1)
x4 - 1 = (x - 1)(x3 + x2 + x+ 1)
itd.
a wiec x100 - 1 = (x - 1)(x99 + x98 + x97 + ... + x2 + x + 1)
5 mar 15:24