Rozwiąż równanie: 2 6 10 ..... x=200
ola: Rozwiąż równanie: 2+6+10+.....+x=200 wiedząc,że jego lewa strona jest sumą ciągu
arytmetycznego.
5 mar 15:29
Max:
Ola! zatem nic trudnego!
a1 = 2 r= 4 an = x Sn = 200
czyli an = a1 +(n -1)*r
to:
2 +( n -1)*4 = x
2 +4n - 4 = x
4n = x +2
to n= ( x +2)/4
podstaw do wzoru na Sn i rozwiąż równanie z x
powodzenia! Dasz radę!
5 mar 16:17
Ola: Jaki jest wzór na S
n
5 mar 19:07
pp: Masz ten wzór w podręczniku i w zeszycie na 100% też
Sn= ( a1 +an) *n/2
5 mar 19:09