Oblicz długosć boków
pawell: pole rombu jest równe 60 cm . Dłuższa przekatna podzieliła kat ostry na dwa katy o mierze
α tak że tgα =8/15 . Oblicz długość boków
5 mar 15:21
mlody: a masz moze wyniki do tego ?
5 mar 16:31
mlody: Bo ja mam tak:
P=1/2pq wiec 120=pq
1/2p 8
-------= tgα=------
1/2q 15
1/2p=16/15q
p=32/15q
120=32/15q2
q2=225/4⇒q=15/2 ⇒p=16
c2=225/4+256
c2=1249/4 ⇒c=√1249/2
5 mar 16:37
Bogdan:
a - długość boku rombu
2α - miara kąta ostrego rombu
tgα = 8/15
P = 60 - pole rombu
P = a2sin2α = 2a2sinαcosα
Dla obliczenia wartości sinα i cosα rozwiązujemy układ równań:
1. sinα/cosα = 8/15 stąd cosα = (15/8)*sinα
2. sin2α + cosα = 1 to sin2 + (225/64)*sin2α = 1
Po rozwiązaniu tego układu równań otrzymujemy: sinα = 8/17 i cosα = 15/17
60 = 2a2 * (8/17) * (15/17) i a > 0
a = 17/2.
Odp. Długość boku rombu jest równa 17/2
5 mar 16:53
5 mar 17:21