Monotoniczność ciągu
Qwerty: Hej,
Poproszę o pomoc w zadaniu bo trochę się pogubiłem:
Zbadaj monotoniczność ciągu(an):
an=n/(n+1)
5 mar 21:10
Basia: rozswiązuję
5 mar 21:11
Basia:
an+1 = (n+1)/(n+1+1) = (n+1)/(n+2)
a{n+1) - an =
n + 1 n (n+1)2 - n(n+2)
---------- - ----------- = ---------------------------- =
n + 2 n + 1 (n+1)(n+2)
n2 + 2n + 1 - n2 - 2n 1
-------------------------------- = -------------------------
(n+1)(n+2) (n+1)(n+2)
n+1 > 0 i n+2 >0 bo n∈N i n≥1 ⇒ (n+1)(n+2) >0 ⇒
1/[(n+1)(n+2)] > 0
czyli:
an+1 - an > 0
an+1 > an
czyli ciąg jest rozsnący
5 mar 21:15
Qwerty: Wielkie dzięki za wysiłek
5 mar 21:16