Jak wygląda wykres tej funkcji?
Malutka: Witam, pomóżcie mi proszę z zadaniem. Mam funkcję f(x)=-0,5x-2 i muszę narysować wykres
funkcji g(x)=f(x+2)-1 i nie mam pojęcia jak się to robi.
5 mar 19:17
mm: narysuj wykres funkcji f(x) przy pomocy tabelki
i przesuń ja o wektor [-2; -1]
5 mar 19:18
Jacek Karaśkiewicz: Po prostu funkcja g to funkcja f przesunięta o wektor [-2, -1], trzeba więc narysować
wykres funkcji f przesuniętej o ten właśnie wektor.
5 mar 19:19
mim: A tak:
g(x) = - 0,5( x+2) - 2 - 1
g(x) = -0,5x - 1 - 3
g(x) = -0,5 x - 4
teraz narysuj wykres , to prosta.
5 mar 19:19
Jacek Karaśkiewicz: Sorry, nie było postu mm w momencie pisania mojej odpowiedzi.
5 mar 19:20
Malutka: Dziękuję Wam bardzo, nie sądziłam, że tak szybko dostanę odpowiedzi
5 mar 19:22