Wyznacz ciąg arytmetyczny
lusi: Wyznacz ciąg arytmetyczny, w którym a8=23 i S7=105
5 mar 15:33
mlody: wystarczy ze zrobisz tak:
a8=a1+7r czyli 23=a1+6r
S7=(2a1+6r)7/2 czyli 105= 7a1+21r
i rozwiazujesz uklad równan , z ktorego wyliczasz a1 i r.
Pozdrawiam.
5 mar 16:24
Max:
skoro ciąg arytmetyczny to:
a8 = a1 + 7r S7 =[ ( a1 +a7)/ 2] * 7
przyrównaj pierwsze równanie do 23
drugie do 105
dodatkowo a7 = a1 + 6r
otrzymasz układ równań z niewiadomymi a1 i r
rozwiąż ten układ i to wszystko!
Powodzenia. dasz radę !
5 mar 16:25
Max:
Młody

masz bład w zapisie ... 23 = a
1 +
7r tak ?
5 mar 16:27
mlody: tak tak przepraszam ale to mi sie poprostu zle wcisnelo bo wczesniej masz ze a8=a1+7r.
Sory!Dzieki za sprawdzenie.
5 mar 16:48
lusi: Serdecznie dziękuje
5 mar 19:17