Błagam .... pomóżcie!
Angela: Oblicz objętość graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego jeśli jego krótsza przekątna
jest nachylona do podstawy pod kątem 300 i ma długość d.
5 mar 17:28
mlody: a masz do tego wyniki ?
5 mar 18:52
mlody: bo miszlo V=[3√3d3]/16
5 mar 18:52
mlody: bo jesli tak to musisz wyjsc z tego ze sin30o=h/d h=1/2d x/d=cos30o x=√3d/2
x=√3a czyli a=d/2 Pp=[6a2√3]/4 czyli Pp={3√3d2]/8 V=Pp*h V=3√3d3/16. Ale nie
jestem tego pewien jakby ktos mogl to sprawdzic to tez by bylo dobrze.
5 mar 18:55
Angela: niestety nie mam.... ale ja jestem dopiero w gimnazjum a to jest 2 etap konkursu i nic
nie kapuje:( jak być mógł w prosty sposób mi to wytłumaczyć bex tych sinusów będę bardzo
wdzięczna
5 mar 18:58