Błagam....
Angela: Oblicz:
a) (2n+1)2+(2n2+2n)2-(2n2+2n+1)2=
b) (m2+n2)2-(m2-n2)2-(2mn)2=
5 mar 17:37
iza: musisz wszystko podniesc do potegi i pozniej grupowanie wyrazow
5 mar 17:40
mlody: a masz wyniki do tego ?
5 mar 17:41
iza: jakie wyniki wystarzy pozniej tylko to pogrupowac
5 mar 17:42
mlody: a)jak wszystko podniesiesz do kwadratu to po grupowaniu zostanie Ci 4n2+4n=0 z tego
liczysz Δ ktora jest =0 czyli n=-4/8 n=-1/2
5 mar 17:42
Angela: a mogę prosić co z tego a i b wyjdzie

ja sama spróbuje rozwiązać tylko nie wiem czy
dobrze

z góry dzięki
5 mar 17:44
iza: no pieknie

teraz ja tez prosze o pomoc
5 mar 17:44
mlody: a w b) jak na moje to wszystko sie wyredukuje po podniesieniu do kwadratu ale nie jestem
pewien
5 mar 17:44
mlody: o jaka pomoc?
5 mar 17:45
mlody: b)m4+2m2n2+n4-m4+2m2n2-n4-4m2n2=0
5 mar 17:46
iza: tez mam problem z zadaniem mam liczbe 100 przedstawic w postaciu 2 liczb tak aby suma ich
kwadratow byla najmniejsza i to jest zadanie z funkcji
5 mar 17:47
iza: i co wiesz moze o co tu chodzi z tym zadaniem
5 mar 17:49
mlody: no to mi sie wydaje ze musisz tutaj uzyc tego, ze to bedzie funkcja kwadratowa no nie? a
funkcja kwadratowa to parabola(pewnie wiesz ale dobra) a najmniejsza wartoscia jest
wierzcholek paraboli. tylko nie wiem czy to na pewno tak kiedys robilem takie zadanie
ale juz nie pamietam jak to bylo ale postaram sie to wyczaic gdzies w moich zeszytach.
5 mar 17:49
iza: no i jak to obliczyc
5 mar 17:51
Mickej: Tak na marginesie chciałem powiedzieć ze nie wiem z czego wy tą deltę liczycie skoro to
nie jest równanie:0 tam nie ma przyrównania do zera skarby
5 mar 17:54
Mickej: do najprostszej postaci się to sprowadza i się zostawia
5 mar 17:54
iza: tez mi sie tak zdawalo
5 mar 17:57
Angela: sory.......
(2n
2+2n+1)
2
w tym wyrażeniu nie stosuje się wzory skróconego mnożenia

więc wychodzi 4n
4+4n+1

5 mar 18:00
mlody: sory zagalopowalem sie z ta Δ
5 mar 18:00
mlody: stosuje sie ale wzor skroconego mnozenia ma wzor(a+b)2 a w twoim przypadku b=2n+1
wiec wyjdzie z tego 4n2+8n3+4n2 +4n2+4n+1
5 mar 18:02
mlody: kurde to u mnie tak czy siak jest blad w a)
5 mar 18:02
Angela: dziękuję
5 mar 18:02
mlody: Poprawka do tego co wczejsniej pisalem o wzorze
4n4+8n
3+4n
2+4n
2+4n+1
5 mar 18:04
Basia:
popodnosić do kwadratu i zredukować wyrazy podobne to wszystko; żadne Δ, żadne funkcje
(2n2 + 2n + 1)2 mlody policzył dobrze z wzoru
(a+b+c)2 = a2 + b2 + c2 + 2ab + 2ac + 2bc
ale jak wzoru nie znasz to
(2n2 + 2n + 1)2 = (2n2 + 2n + 1)*(2n2 + 2n + 1)
mnożysz i redukujesz wyrazy podobne
5 mar 18:44
bkbkjb: ∈∈∈∈∈αβ
5 mar 19:46