kwadratowa funkcja
wrrrrrrrrr: 1.naszkicuj wykresy następujących równań
a) x2+(y-2)2=16
b) (x+y)2+(y-3)2=9
c) (x-4)2+y2-4=0
d)x2+y2 - 6x+10y-2=0
2. znajdź wzró funkcji gdzie miejsca zerowe to (9,0) i (20,0) oraz funkcja przechodzi
przez (1,0) napiszcie mi uklad równań dalejsobie poradzę.
3. przy brzegu jeziora chcemy wyznaczyć kąpielisko w kształcie prostokąta odgradzaąc je
sznurem. sznur ma 80m dł. jakie wymiary powinno mieć kąpielisko aby jego powierzchnia
była największa? oblicz ta powierzchnię.
4. z drutu o długości 2m zbudowano model graniastosłupa o podsawie kwadratu. jakie
wymiary powinien mieć ten graniastosłup aby jego pole powierzchni było największe
5. przekątna prostokąta ma długość 85. powiąszkąc kazdy bok o 2 zwiększamy ople
prostokąta o 230. oblicz dłu boków prostokąta. popraszę tylko o ukłąd rownań..
dziękuę
5 mar 15:00
Max:
1 a) okrąg o środku S( 0, 2) r = 4
b) --- myślę ,że coś źle napisałaś ? ( sprawdź)
c) okrąg S( 4,0) r=2
d) okrąg S( 3, - 5) r= 6
bo: x2 - 6x + 9 - 9 +y2 +10y + 25 - 25 =0
( x - 3)2 + ( y +5)2 - 9 - 25 =0
( x - 3)2 + ( y+5)2 = 36
5 mar 15:20
5 mar 15:22
wrrrrrrrrr: b) (x+2)2+(y-3)2=9 sorki
a to drugie to napisz wzór funkcji przechodzącej przez punkty (9,0) (20,0) i (1,0)
5 mar 15:42
Max:
b) to już chyba wiesz na podstawie tego co pisałem:
okrąg o S( -2, 3) r= 3
5 mar 15:51
wrrrrrrrrr: tak dzięki ale co z innymi zadankami
5 mar 15:56
Max:
3/ a --- długość kąpieliska a>0
b --- szer. kąpieliska b >0
2a +2b = 80 to a +b = 40 to a = 40 - b b€(0, 40)]
P= a*b
P( b) = ( 40 - b)*b
P(b) = - b2 +40b to funkcja kwadratowa
więc max osiąga ( dla xw = - b/2a)
czyli dla b= - 40/ - 2 = 20
b= 20 m to a = 40 - 20 = 20m
zatem kąpielisko jest kwadratem o wymiarach 20 m na 20 m
5 mar 16:04
Max:
w 2/ taki jest napisane pytanie?
napisz wzór funkcji; x2 +y2 - 2ax - 2by + c=0
5 mar 16:10
wrrrrrrrrr: ale z kad ten wzór ci się wziął

i czemu akurat tak

a co z tymi zadaniami z treścią
5 mar 16:44