Oblicz granicę ciągu
i-u: oblicz granicę ciągu:
6n + 2n2 + 5n
___________
4n - 2*6n-1
5 mar 18:59
Dom: powinno wyjść 11:5?
5 mar 20:21
i-u: nie mam odpowiedzi...
5 mar 21:26
Basia: rozwiązuję
5 mar 21:28
Basia: czy tam w liczniku drugi wyraz to napewno 2n2 ?
5 mar 21:33
Basia:
(6)n + (2n)n + 5n
---------------------------------
(4)n - 2*6n/6
dzielimy licznik i mianownik przez 6n
1 + (2n/6)n + (5/6)n
---------------------------------
(4/6)n - 1/3
(5/6)n → 0
(4/6)n → 0
mianownik → 0-1/3 = -1/3
-3*( 1 + 0 + lim (2n/6)n ) =-3(1 + 0 + ∞) = -∞
ale nie jestem pewna do końca
5 mar 21:45
i-u: dziękuje bardzo
5 mar 23:22
i-u: powinno wyjść (-6)
8 mar 17:44