matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 30.5.2011
Zadania
Odp.
1
biedny:
hej. Czy mógłby mi ktoś pomoc w zrozumieniu logarytmow.?
1
Agnieszka:
lnx
Zbadaj wypukłość i zbadaj punkty przegięcia dla funkcji danej wzorem f(x) =
x
2
Aragorn:
Rozwiąż nierównośc: | 3x | −5 = | x + 3 |
3
Agnieszka:
1
Znajdź asymptoty funkcji danej wzorem f(x) = xe
(
)
x
6
maly:
wyznacz an a1=2
5
Cieply:
Oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych kata , jeśli:
0
jacazad:
naprawde nikt nie umie fizyki?
1
mati:
Podstawy trapezu mają długości 8cm i 4cm. Oblicz długość odcinka równoległego do nich i dzielącego trapez na dwie figury o równych polach.
1
bart:
Samochód jechał z miejscowości A do miejscowości B ze stałą szybkością 60km/h W miejscowości B natychmiast zawrócił i pojechał w stroną A zszybkością 90km/h. W połowie odległości między
2
Marak:
Wykaż, że 5
12
− 1 jest podzielne przez 31. Mam problem z przekształceniem 5
12
na iloczyn liczb podzielnych przez 32, ktoś ma pomysł?
13
facio:
11
x
−
3
=13
3
−
x
1
Aguśka:
wykonaj działanie
x + 2
x + 4
−
=
x
2
− 9
x + 3
1
lukaszq18:
log
2
xy
2
− log
2
xlog
2
y=0 Mam wyznaczyc zbior plaszczyzny spelniajacy ten warunek. Zalozenia mam tylko nie wiem co dalej.
6
Frumpy:
Witajcie, mam tu takie zadanie, obecnie jestem w dziale Równania i nieównosci. oto ono:
1
Aguśka:
1
1
1
Wyznacz c ze wzoru :
+
−
C
C1
C2
2
Aragorn:
Suma kwadratów trzech kolejnych liczb naturalnych wynosi 590. Wyznacz te liczby
0
FRYNI:
Witam mam jedno zadanko do rozwiązania ktoś może pomóc ?
1
bonio:
nierówność trygonometria
0
abc:
Wszystkie krawędzie boczne ostrosłupa mają długość 10, jego podstawa jest trójkątem prostokątnym równoramiennym, a największa ściana trójkątem równoboczny. Oblicz objętość tego
0
tojestmatma:
Wyznacz styczną do okręgu x(2)+y(2)−2y−3=0 w punkcie A = (2,1)
2
desperat:
BŁAGAM, Nie mam pojęcia jak to rozgryźć... Dany jest wektor u= [3, −1]. Wyznacz wektor v, który ma ten sam kierunek co wektor u, ale przeciwny zwrot, jęsli |v| = 20
0
anime:
Wyznacz przedziały monotoniczności i ekstrema lokalne funkcji danej wzorem f(x) = (x
2
/2)− [6ln (x−1)]
2
anime:
W którym punkcie styczna do wykresu funkacji y=
√
x
jest równoległa do stycznej y=3x+5. Napisz równanie tej stycznej.
1
Agnieszka:
Oblicz pochodną funkcji danej wzorem: f(x) = (
√
arcsin3x
)/(ctgx)
2
marian:
masz pięc piątek (5 5 5 5 5 )i po między nimi albo jakoś tak musisz ułożyć działanie, zeby wyszlo 66, bardzo proszę nawet o trudno rozumiane rozwiązania jest mi to bardzo potrzebne
2
mgnm:
Dwaj obserwatorzy stojacy w punktach A i B w odleglosci 200m od siebie widza nadlatujacy wzdluz kierunku AB samolot pod katami α = 25 i β = 15. Na jakiej wysokosci leci samolot?
1
007:
Suma n początkowych wyrazów pewnego ciągu wyrażona jest wzorem Sn=2n
2
−3n. Wyznacz ten ciąg
2
tn:
:::rysunek::: Ciekawe zadanie do sprawdzenia, mam wykazać że kąt |MCA| = kątowi |MDB|
6
uśmiech :
Witam, nie mogę się doliczyć tego przykładu.
5
anika:
jak to zrobić pomocy
rozwiąż równania:
0
Majeczka:
Oblicz długości odcinków: AB, BC i AC. Czy punkty A, B, C są współliniowe?
0
martusienka62:
dany jest czworokąt ABCD gdzie A=(−4, −2) B=(3, −2) C=(3,3) D(−4, 2). wyznacz równania prostych, w ktorych zawarte sa przekątne tego czworokąta
4
Majeczka:
Oblicz odległość punktu A od środka odcinka BC. a) A(6,3), B(1,4), C(3,−2)
2
daro:
Witam mam problem z dwoma zadankami: (2−3x)
2
−6(3x−1) ≤−(1−4x)(2x−1)
2
Majeczka:
PROSZĘ O POMOC: Odcinek AC jest średnicą okręgu o promieniu 2. Cięciwa AB tego okręgu ma długość 2
√
3
. Wyznacz
1
sprawdzicie czy mam dobrze ?:
:::rysunek::: Kąt między cięciwą AB, a styczną do okręgu w punkcie A ma miarę α = 62 stopnie. Oblicz β
17
Stworzenie wykresu:
Mam problem z tym zadaniem
2
Danka:
:::rysunek::: Oblicz miary kątów α i β.
0
.1. 2A.Pomocy:
Oblicz promień koła wpisanego w romb o boku długości 6 i kącie ostrym równym 60○.
4
:::rysunek::: Oblicz miary kątów
2
aaa:
metodą indukcji matematycznej wykaż że 1/1*4 + 1/4*7+...+1/(3n−2)(3n+1)=n/3n+1
2
Danka:
:::rysunek::: Wyznacz miary kątów α i β.
1
aaa:
w rozwinięciu różnicy (x
3
− 1/x
√
x
)
8
, wyznacz współczynnik przy x
3
4
:::rysunek::: Oblicz miary kątów
3
:::rysunek::: Narysuj kąt oparty na zaznaczonym łuku
0
Danka:
Bardzo proszę o pomoc: Okrąg o środku w punkcie O jest styczny do prostej l, a okrąg o środku w punkcie S jest styczny
0
aaa:
w rozwinięciu różnicy (x
3
− 1/x
√
x
)
8
, x∊R
+
wyznacz współczynnik przy x
3
3
Koloolok:
witam, chcialbym aby ktos sprawdzil mi zadanie, wynik wyszedl dosc nie typowy wiec nie jestem pewny.
9
nzn:
rozwiąż
2
aaa:
Suma współczynników trzeciego i przedostatniego rozwinięcia sumy (x
3
+ 1/x
2
)
n
wynosi 28 wyznacz 5 wyraz tej sumy
4
Paweł:
Obliczanie wartości funkcji trygonometrycznych. Witam
No więc mam takie zadanie :
1
kikot:
wykaż, że jesli da dowolnych dwóch liczb dodatnich (x , y >0) prawdziwy jest warunek x/4 + y/x = 2, to x=y.
3
Dżo:
Powierzchnia boczna walca jest prostokątem, którego przekątna o długości 8
√
2
tworzy z bokiem odpowiadającym wysokości walca kąt o mierze 60 stopni.Wyznacz wysokość walca.
1
sigma:
W pewnym trapezie 3 boki mają 6cm , a kąt rozwarty ma 120 stopni . Oblicz dł. dłuższej podstawy.
5
Chemia:
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania z chemii: Obliczyć stopień dysocjacji kwasu cyjanowodorowego (HCN) w roztworze o stężeniu 0,1 mol/dm3.
0
;):
Potrafi ktos fizyke,i mogłby pomoc?
2
Nicol:
Trygonometria równanie
2
Kamil :
10.52 W pewnym mieście siedmiocyfrowy numer telefonu ma ustalone pierwsze dwie cyfry 34. Oblicz, ile jest możliwych różnych numerów telefonów w tym mieście.
1
klos:
W równoległoboku o obwodzie 40cm przekatne są dwusiecznymi kątow, a ich długości mają się do siebie jak 3 do 4 .Oblicz dł. tych przekątnych.
4
piter:
Określ wzajemne położenie okręgów o(O,R) i o(S,r) Jeśli: R = 8cm, r = 5cm, |OS| = 14cm Odpowiedz uzasadnij!
1
...:
Wyznacz wymiary prostopadłościennego basenu kąpielowego o objętości 640 000 litrów, w którym krawędzie podstawy różnią się o 12m, a głębokość basenu stanowi 20% długości dłuższej krawędzi
6
Nicol:
Rozwiąż równanie (trygonometria)
3
...:
Zbadaj położenie krzywych: a)
0
Nicol:
Sprawdź czy jest tożsamością trygonometryczną
0
.1. 2A.Pomocy:
zad.8 str. 162. Oblicz pola zacieniowanych figur. Narysowane trójkąty są rownoboczne. przyklad c) i d)
2
Godzio mógłbyś rzucić okiem?:
W równoległoboku o obwodzie 40cm przekatne są dwusiecznymi kątow, a ich długości mają się do siebie jak 3 do 4 .Oblicz dł. tych przekątnych.
0
Theoden:
Marysia dostała od mamy 10zł. W sklepie szkolnym kupiła2 kanapki po 1,45zł za sztukę i napój pomarańczowy za 1,20zł. Ile otrzymała reszty?
10
jacazad:
:::rysunek::: ciało sztywne,ruch harmoniczny fizyka
1
gstewrs:
wykaż, że liczba a=
√
9−4
√
2
+
√
11+6
√
2
− 3
√
2
jest liczbą naturalną
5
Gość:
Przykłady z potęg
12
karolajn:
Trygonometria Wiedząć,że
1
Agula:
Oblicz granice jednostronne funkcji:
2
pompek:
ile wyn. pole trójkąta o podstawie a=14cm i wysokości h=2cm
1
pompek:
obl.obwód trójkąta o wymiarach a=14cm
6
piter:
Wyznacz współrzędne środka okręgu i promień (x+3)(2)+(y−1)(2)=25
1
Marysia:
Podstawy trapezu rownoramiennego maja długości 5 cm i 9 cm. Oblicz długość ramion i pole tego trapezu , jeżeli można w niego wpisać okrąg.
0
piter:
Witam,
9
matematyka ;/ :
do okręgu o środku (1 2 ) NALEŻy punkt (3 2 ) wyznasz równanie tego okręgu i wyznacz współrzędne punktów w których okrąg ten przecina oś OY
1
Ola:
macierz wyglada tam
0
justyna:
napisz rownanie prostej a) rownoległej
0
justyna:
wyznacz A∪B A∩B A↖B A↗B GDY a) A= <−5, 1> B= (−3,4)
3
Łukash:
8*3
x
−
2
+1=9
x
−
1
3
marek 0000:
Oblicz pole trapezu równoramiennego o ramieniu długości 10 cm, opisanego okręgu o promieniu 4 cm.
0
Łukash:
Wykres funkcji określonej wzorem f(x)=2x przesunięto o wektor u=[−2,1] i otrzymano wykres funkcji
3
nosoundz:
Narysuj wykres funkcji y=−2
x
+1.
2
kasia_23:*:
:::rysunek::: Podstawa trójkąta = 16j. Wysokość 3j, reszta jak na rysunku. Oblicz boki x i y.
0
555:
x
2
+2x
Narysuj wykres funkcji f(x)=
−2
|x+2|
Dla jakich argumentów funkcjia ta przyjmuje wartości dodatnie
0
aaa3:
W jednym układzie współrzędnych narysuj wykresy funkcji f(x)= − | x−2 | +2 i g(x)= 0,5x+1. Na ich podstawie podaj dla jakich wartości x wartości funkcji g są większe od wartości funkcji f
3
pszczółka:
Witam Natknąłem się na zadanko liczone z automatu:
0
99:
znajdź wzór funkcji liniowej której wykres przechodzi przez punkt A=(−2;3) i która jest dodatnia w przedziale ( od minus nieskończoności do 2) a ujemna w przedziale (od 2 do plus
1
fff:
dana jest funkcja: x+5 gdy x≤ −5
1
bbb:
Wyznacz te wartości parametru n dla których prosta o równaniu y=nx+4 jest: − równoległa do prostej o równaniu y= 3x−1
0
8mm:
Dana jest funkcjia y=−0,75x+6. jej wykres przecina osie OX i OY w punktach odpowiednio a i B. Wyznacz na osi OY taki punkt C, aby pole trójkąta ABC było równe 28
?
1
66:
Punkty K=(−5a; −3b) i L=(−b; −7a) należą do wykresu funkcji y=2x+1. Wyznacz punkty K i L
2
Nie jestem mądry:
Witam Wybiera się ktoś na studia na politechnikę krakowską a dokładnie wydział budownictwa ?
2
yaha:
Sprawdź toższamość trygonometryczna
3
jutro spr.:
:::rysunek::: podstawy trapezu to 5 i 10 ramie 3 ( badz 8 nie moge rozczytac nauczycielki ) kat 30stopni
12
gosiula:
dana jest funkcja y=(x−4)do kwadratu +7 a) sporządź wykresy funkcji
2
Mirek:
Wyprowadz wzor na pole trójkąta, którego długości dwóch boków wynoszą 3 i 5 a kąt miedzy nimi wynosi 60 stopni
3
ziro:
Oblicz pole trójkąta równobocznego na którym opisano okrąg o promieniu
√
3
2
simon:
W trojkącie rownoramiennym o podstawie 10 cm ramię jest o 2 cm dluzsze od wysokosci opuszczonej na podstawe . Oblicz pole i obwod trojkąta
1
ziro:
Okrąg o promieniu 1cm jest wpisany w trójkąt równoramienny o podstawie 4cm. Oblicz długość ramienia trójkąta.
1
ziro:
Oblicz promień okręgu opisanego na trójkącie równobocznym, wiedząc że wysokość trójkąta wynosi h = 2
√
3
0
gosiula:
Dana jest funkcja y=−(x+2)
− 4 i funkcja y=(x−4)
+7
6
blupop:
Narysuj wykres funkcji f(x)=
2
x
x∊ (0,
∞
) a nastepnie wykonujac odpowiednie przesuniecie wykres g(x)=
2
x−2
4
ziro:
Dlugosci podstaw trapezu sa rowne 6cm i 4cm, ramie ma 8cm, a kat ostry 60stopni. Oblicz wysokosc i pole trapezu.
5
simon:
Promien okregu opisanego na trojkacie rownobocznym wynosi 4 cm . Oblicz pole trojkata
1
Pająk:
1
Dla jakich wartości parametru m równanie
logmx=log(x+1) ma tylko 1 rozwiązanie?
2
próbowałam zrobić, ale mi nie wychodzi
2
Juan:
Ktory wyraz ciagu an=n
2
−4n−12 jest rowny 0 ?
1
Asia:
Czy ktos moglby mi pomoc i pokazac jak rozwiazac nastepujace zadanie?