matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 3.5.2015
Zadania
Odp.
3
Frescocs:
Jeśli ktoś pomógłby mi poćwiczyć geometrie analityczną i ciągi na pr byłbym wdzięczny. Teraz już idę spać bo jutro matura i rano muszę wstać. Proszę wstawiać treści zadań.
8
BraciaRatujcie:
Wyznacz F, takie że F''''(x) = 1/x
2
, F(1) = F(−1) = 3, F'(1) = F'(−1) = 1
6
Paul:
|||x−1|−1|−1 ≤ 1
66
Matur:
Nie śpią. Czytają streszczenia
3
xyz:
Zad 2.Oblicz całkowitą wartość parametru p, dla którego równanie 32x−4*3x+p=0 ma dwa rozwiązania.
3
Paweł:
Hej. Podrzuciłby ktoś pomysł do tego zadania? Myśle nad nim i kombinuje ale nic z tego nie wychodzi
. Pozdrawiam !
18
Sorriso:
tgxsinx+1=sinx+tgx
11
iii:
Oblicz miejsca zerowe −x
4
−2x
3
+1=0
3
Adam:
Pomożecie przy rozwiązaniu tej całki?
26
laik matematyczny:
dane sa punkty A(6,−2) i B (−4,−6) a)srednica okregu jest odcinek AB .Wyznacz dlugosc boku kwadratu wposanego w ten okrag
24
anja:
3
2
+ 2*3x = 300y 5,1
2
+ 2 * 5,1x = 600y
15
laik matematyczny:
gwozdzia nad ktorym sie dlugo glowie.....
18
slabymatematyk:
http://prntscr.com/712w6s
1
marcel:
4x+3y−2=0 3x−2y−1=0 rozwiazac uklad rownan pomoze ktos?
18
laik matematyczny:
:::rysunek::: poslugujac sie wykresem funkcji f(x)=
1
2
x
, narysuj wykres funkcji g(x) =
1
2
x−3
−8
4
XX:
Działkowicz chce posadzic 10 jabłoni w ciągu trzech dni, kazdego dnia przynajmniej jedno drzewko. Wcześniej planuje, ile drzewek posadzi kazdego dnia. Na ile sposobów może to zrobić?
0
Pomożecie? :
Skala podobieństwa dwóch walców, w których wysokość jest równa średnicy podstawy wynosi 1:3. Oblicz długości promienia podstaw tych walców, jeżeli objętość jednego z nich jest o 2000π cm3
1
Karolina.:
Skala podobieństwa dwóch walców, w których wysokość jest równa średnicy podstawy wynosi 1:3. Oblicz długości promienia podstaw tych walców, jeżeli objętość jednego z nich jest o 2000π cm3
2
Basia:
:::rysunek::: Wyznacz miary kata a ( czyli tej 9)zanaczonego na rysunku
5
maturzysta:
pytanie czy jak asymptota pozioma ma równanie np y=−2 i rysuję wykres nakładając wartość bezwzględną na funkcję to przy odbijaniu tej części co jest pod osią ox tą asymptotę też się
3
Basia:
Dany jest trójkat prostokatny o kącie ostrym 60 stopni. Oblicz obwód tego trójkata jezeli przeciwprostokatna ma długośc 12.
2
ledzeppelin20:
Witam ,czy pomoże mi ktoś to udowodnić , z góry dziękuje za pomoc : (A∩B)÷(A∩C)=A∩(B÷C)
4
Zosia:
Podstawy trapezu równoramiennego maja długości 4 cm i 6 cm a jego kąt rozwarty ma miarę konta 120 stopni. oblicz pole tego trapezu
2
natalia:
http://www.pi.edu.pl/pliki/czemcke/Planimetria.pdf nie wiem jak zrobic zadanie 2.. zaczelam to robic z nierownosci trojkatow ale jakos sie myle..
1
angus:
Rozwiaz rownanie
15
Help:
Oblicz ((3−
√
5
)
1
2
+ (3+
√
5
)
1
2
)
2
12
Ligia22:
Punkty A, B, C lezą na okręgu o środku S (zobacz rysunek). Miara kata L jest równa?
12
Ligia22:
Krótsza przekątna dzieli trapez prostokątny o wysokości 4
√
3
na trójkąty, z których jeden jest równoboczny. Pole trapezu wynosi...
14
Marysia:
Wytłumaczcie mi to zadanie
5
natalia:
proszę o pomoc w zadaniu 1 z tej strony
http://www.pi.edu.pl/pliki/czemcke/Planimetria.pdf pilne
11
MARK:
wskaż ze trójkąt o bokach długości 4, 3
√
3
, 2
√
5
jest ostrokątny . Zapisz uzasadnienie
3
MARK:
wyznacz skale jednokładności k, ktorej obrazem odcinka długosci 5 cm jest odcinek 12,5 cm
12
Ligia22:
Punkty A, B, C lezą na okręgu o środku S (zobacz rysunek). Miara kata L jest równa?
3
Sierotka:
W loterii fantowej jest 9 razy więcej losów przegrywajàcych niż wygrywających. Ile % wszystkich losów w tej loterii stanowią losy wygrywając?
5
Pati789:
:::rysunek::: W trójkącie prostokątnym poprowadzono środkową z wierzchołka kąta B. Wykaż, że środkowa BD
3
black:
Cześć, pierwszy raz spotykam się z takim problemem i nie wiem jak go rozwiązać.
3
xladerpl:
10 razy rzucamy kostką. Ile jest możliwych wyników, a ile takich, że dokładnie dwa razy wypadnie sszóstka?
8
misiek:
Kacper czy na pewno dobrze podałeś treść zadania?
16
tyu:
mam pytanie co do tych ołówków. Jeśli sobie będę ołówkiem pisał w brudnopisie, a czarnym długopisem same odpowiedzi i
2
MARK:
oblicz wartosc wyrazenia
1
3
log
5
64 − log
5
4
25
13
mat-urra:
No i ...........dostało się
Hajtowemu
1
an3ta:
oblicz ile razy trzęsienie ziemi o sile 3.2 stopni Richtera jest slabsze od trzesienia ziemi o sile 6,4 stopnia w skali Richtera
2
Sooko:
W konkursie „Jaka to melodia” uczestnik zna 12 spośród 20 piosenek. Prowadzący przedstawia mu 4 piosenki, a uczestnik musi odgadnąć co najmniej tytuł jednej piosenki, by przejść do dalszego
10
Freyja:
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tych dwóch całek: 1. (przedział od −1 do 0): ∫
dx
√
x
2
−x
9
głupigłupek:
Zapewne, jak wiele osób zdających mam dysgrafie i po prostu nie potrafię rozwiązywać zadania spójnie. Zawsze − jak nie mam ołówka, to piszę gdziekolwiek, gdzie mam miejsce i tutaj rodzi
3
Patusia:
Uzasadnij że sin
4
α−cos
4
α=1−2cos
2
α gdy 0<α<90 :
28
laik matematyczny:
Oblicz: a)
0
Tosia:
log3edo2−ln6+ln2e= oblicz
7
Elwircia:
Wykaż, że dla każdej liczby naturalnej n liczba (n
2
+n)(n
2
+2) jest podzielna przez 6.
5
Katarzyna:
Określ liczbę miejsc zerowych funkcji g(x) = | 2x
3
+ 3x
2
− 12x | − m w zależności od wartości parametru m.
0
xyz:
Dany jest model rynku jednoetapowy, dwustanowy o następujących charakterystykach: s
0
=100 u=1,11 d=0,7 r=11%
9
tuy:
5
P:
Dany jest trójkąt ostrokątny ABC o bokach długości a,b,c i kątach α,β,γ, przy czym a jest
a2+b2−c2
naprzeciw α, b − naprzeciw β, a c − naprzeciw γ. Wykaż, że
=tgα⋅ctgγ.
b2+c2−a2
sin
2
α+sin
2
β−sin
2
γ
Wyszło mi z twierdzenia sinusów :
. Co
sin
2
β+sin
2
γ−sin
2
α
dalej?
2
M:
Wykaż, że nie istnieje wielomian W(x) stopnia trzeciego o współczynnikach całkowitych, który spełnia warunki: W(1)=5 i W(−1)=4.
18
N:
Dany jest prostokąt ABCD i dowolny punkt K położony we wnętrzu prostokąta. Wykaż, że |AK|
2
+|CK|
2
=|BK|
2
+|DK|
2
1
ledzeppelin20:
Witam , czy mógłby mi ktoś pomóc to udowodnić , z góry dziękuje : (A∪B)÷(A∩B)=A∩(B÷C)
1
Ligia22:
Parabola będąca wykresem funkcji kwadratowej f przecina oś OX w punktach (1,0) i (6,0). Parabole te przesunięto w dół o 3 jednostki i otrzymano wykres funkcji g, której miejscami
10
ciamciaramciam:
Wyznacz wspólne rozwiązania równań cos3x = cosx oraz sin4x = 0 w przedziale <0,2π>
10
tuy:
7
Radek02:
Witam wszystkich, mam problem z następującym zadaniem: 2.232
6
Ende:
1
ciamciaramciam:
Funkcja kwadratowa f(x) = ax
2
+bx − 3, gdzie b>0 ma różne miejsca zerowe,których iloczyn jest równy −3.Wiedząc,że funkcja ta przyjmuje najmniejsza wartość równą −4,oblicz
0
xyz:
Dany jest model rynku jednoetapowy, dwustanowy o następujących charakterystykach: s
0
=100 u=1,11 d=0,7 r=11%
3
Ligia22:
Dwa katy trojkaya maja miary 30 i 135, zaś wysokość opuszczona na najkrótszy bok jest równa 6. Oblicz obwod tego trojkata.
7
Czy jest jakiś geniusz:
(x+3)x
(x+3)x
2
Wyznacz dziedzinę funkcji f(x)=x + 3 +
+
+ ...
x−2
(x−2)
2
a następnie narysuj wykres funkcji f
8
www:
Odległość między miastami A i B jest równa 60 km.Samochód osobowy przebywa tę drogę o 45 min szybciej niż rowerzysta.Średnia prędkość samochodu jest większa od średniej
3
saraa:
Wskaż przedział domknięty o długosci mniejszej niz 8 zawierajacy rozwiazanie rowniania arctg(x)=ln(x) Proszę o pomoc
2
gregor:
zbiorem rozwiązań nierównośći −x
2
<5x ? pomoże ktoś rozwiązać ?
3
xyz:
Jak skonstruować trójkąt prostokątny z dwóch odcinków, z których jeden (krótszy) jest przeciwprostokątną a drugi (dłuższy) jest sumą przyprostokątnych?
8
MrTomek795:
:::rysunek::: Narysuj wykres funkcji y=max(3/x, 1/2x+2), xe R−{0}
38
Benny:
:::rysunek::: Zad 1 Oblicz wartość wyrażenia
3
tyu:
:::rysunek:::
0
Mariusz:
Jak wykorzystałbyś tablice trygonometryczne do mnożenia , dzielenia , brania pierwiastka kwadratowego
14
noname:
:::rysunek:::
3x
Funkcja f(x) =
x
2
+1
9
losiu_09:
4R
2