matematykaszkolna.pl
Całki oznaczone Freyja: Proszę o pomoc w rozwiązaniu tych dwóch całek: 1. (przedział od −1 do 0): ∫dxx2−x Tu bardzo prosiłabym również o pokazanie metody na obliczenie całki nieoznaczonej z tej funkcji, bo bardzo się zagubiłam próbując to rozwiązać. 2. (przedział od e do ): ∫dxx(lnx−1) Tu oczywiście wiem jak całkować, ale gubię się przy podstawianiu wartości. Z góry piękne dzięki
3 maj 14:22
ledzeppelin20: 2. lnx−1=t
1 

dx=dt
x 
 dt 

=lnt+C=ln(lnx−1)+C
 t 
3 maj 14:40
ledzeppelin20: przy podstawieniu trzeba to zrobic jak całka niewłaściwa tzn. lim ln(lnx−1)(w granicach) = lim ln(lnT−1) − [ln(lne−1)]=lim ln(lnT−1)−[ln(1−1)]=+ T→
3 maj 14:51
Freyja: Dziękuję pięknie emotka
3 maj 14:52
J: spróbuj podstawienie Eulera t − x
3 maj 14:54
ledzeppelin20: 1.
 1 1 
x2 − x = (x −

)2

2 4 
 dx 
 1 
x−

2 

= arcsin(

) + C

1 1 
(x−

)2

2 4 

1 

4 

3 maj 15:01
Freyja: A czy arcsin nie będzie tylko wtedy, kiedy przy x jest minus? Bo moja mała ściąga ze wzorami mówi, że żeby zastosować arcsin to pod pierwiastkiem powinno być a2−x2... Ale być może ja mam po prostu błąd we wzorach?
3 maj 15:07
ledzeppelin20: no tak ale jak wyprowadzisz − przed to będziesz miał tą postać emotka
3 maj 17:11
Freyja: Ale nie mogę wyprowadzić minusa od tak sobie, przecież on zostanie pod pierwiastkiem, nadal przeszkadza emotka Swoją drogą doszłam do czegoś takiego: Doprowadzam to do takiej postaci jak wyżej. Potem za x−12 podstawiam: x = 12cost, pod dx=sint2cos2t. Rozwiązuję to i dochodzę do postaci: ∫1costdt = ∫{cost}{cos2t}dt = ∫{cost}{1−sin2t}dt. Podstawiam u=sint, du = costdt. Otrzymuję: ∫du1−u2. I to rozbijam na ułamki proste. Tylko po pierwsze, nie wiem czy nie przekombinowałam, a po drugie, koleżanka twierdzi, że wynik powinien wyjść 12(ln|1+x|−ln|1−x|), a mnie się z kolei wydaje, że powinien być + zamiast minusa między logarytmami. I teraz już nie wiem D:
3 maj 17:25
Freyja: Miało być ∫1costdt = ∫costcos2tdt = ∫cost1−sin2tdt.
3 maj 17:27
Freyja: A tu miało być 12(ln|1+u|−ln|1−u|) emotka
3 maj 17:37