Całki oznaczone
Freyja: Proszę o pomoc w rozwiązaniu tych dwóch całek:
1. (przedział od −1 do 0): ∫dx√x2−x
Tu bardzo prosiłabym również o pokazanie metody na obliczenie całki nieoznaczonej z tej
funkcji, bo bardzo się zagubiłam próbując to rozwiązać.
2. (przedział od e do ∞): ∫dxx(lnx−1)
Tu oczywiście wiem jak całkować, ale gubię się przy podstawianiu wartości.
Z góry piękne dzięki
3 maj 14:22
ledzeppelin20: 2.
lnx−1=t
3 maj 14:40
ledzeppelin20: przy podstawieniu trzeba to zrobic jak całka niewłaściwa tzn.
lim ln(lnx−1)(w granicach) = lim ln(lnT−1) − [ln(lne−1)]=lim ln(lnT−1)−[ln(1−1)]=∞+∞
T→∞
3 maj 14:51
Freyja: Dziękuję pięknie
3 maj 14:52
J:
spróbuj podstawienie Eulera t − x
3 maj 14:54
ledzeppelin20: 1.
| | 1 | | 1 | |
x2 − x = (x − |
| )2 − |
| |
| | 2 | | 4 | |
3 maj 15:01
Freyja: A czy arcsin nie będzie tylko wtedy, kiedy przy x jest minus? Bo moja mała ściąga ze wzorami
mówi, że żeby zastosować arcsin to pod pierwiastkiem powinno być a2−x2... Ale być może ja
mam po prostu błąd we wzorach?
3 maj 15:07
ledzeppelin20: no tak ale jak wyprowadzisz − przed to będziesz miał tą postać
3 maj 17:11
Freyja: Ale nie mogę wyprowadzić minusa od tak sobie, przecież on zostanie pod pierwiastkiem, nadal
przeszkadza

Swoją drogą doszłam do czegoś takiego:
Doprowadzam to do takiej postaci jak wyżej. Potem za x−
12 podstawiam: x =
12cost, pod
dx=
sint2cos2t. Rozwiązuję to i dochodzę do postaci:
∫
1costdt = ∫{cost}{cos
2t}dt = ∫{cost}{1−sin
2t}dt.
Podstawiam u=sint, du = costdt. Otrzymuję:
∫
du1−u2. I to rozbijam na ułamki proste. Tylko po pierwsze, nie wiem czy nie
przekombinowałam, a po drugie, koleżanka twierdzi, że wynik powinien wyjść
12(ln|1+x|−ln|1−x|), a mnie się z kolei wydaje, że powinien być + zamiast minusa między
logarytmami. I teraz już nie wiem D:
3 maj 17:25
Freyja: Miało być ∫1costdt = ∫costcos2tdt = ∫cost1−sin2tdt.
3 maj 17:27
Freyja: A tu miało być
12(ln|1+u|−ln|1−u|)
3 maj 17:37