Rozwiąż układ równań dowolną metodą. Z góry dziękuję.
Ende:
| ⎧ | 3x−2y5 + 5x−3y3 = x + 1 | |
| ⎩ | 2x−3y3 + 4x−3y2 = y + 1 |
|
3 maj 12:43
ledzeppelin20: Dodaj ułamki , przemnóż na krzyż po wrzucaj x i y na jedna strone ,potem stale na druga i licz
albo przez podstawienie , przez macierze czy jaka tam metode wybierzesz
3 maj 12:48
ledzeppelin20: powrzucaj *
3 maj 12:48
5-latek: Można inaczej
1 rownawnie obie strony mnożymy przez 15 a drugie przez 6
uporzadkowac to i dalej już prosto
3 maj 12:52
Ende: Z pierwszego wychodzi mi 19x = −21y + 15, co jednak nie bardzo mi pasuje.
3 maj 15:50
nodi: Jak pomnożysz pierwsze równanie przez 15 a drugie przez 6, a następnie uporządkujesz i
uprościsz to otrzymasz
| ⎧ | 19x − 21y = 15 | |
| ⎩ | 16x − 21y = 6 |
|
| ⎧ | 19x − 21y = 15 /*(−1) | |
| ⎩ | 16x − 21y = 6 |
|
| ⎧ | −19x + 21y = −15 | |
| ⎩ | 16x − 21y = 6 |
|
Teraz wystarczy te dwa równania dodać stronami i masz
−3x = −9 /:(−3)
x = 3
19 * 3 − 21y = 15
57 − 21y = 15
−21y = −42 /:(−21)
y = 2
No i masz rozwiązanie metodą przeciwnych współczynników (strona
3779)
3 maj 16:59
Ende: Dziękuję uprzejmie. Czyli wystarczyło popatrzyć i poprzestawiać równania.
3 maj 18:16