szkicowanie wykresu funkcji
Katarzyna: Określ liczbę miejsc zerowych funkcji g(x) = | 2x
3 + 3x
2 − 12x | − m w zależności od wartości
parametru m.
jak zabrać się za to?

może ktoś naprowadzić?
nodi:

Narysować i odbić to dobra rada tylko niewystarczająca. Nie jest to łatwe. Na początku musisz
wyznaczyć ekstrema funkcji f(x) (strona
387)
f(x) = 2x
3 + 3x
2 − 12x
f'(x) = 6x
2 + 6x − 12
6x
2 + 6x − 12 = 0 /:6
x
2 + x − 2 = 0
za pomocą delty i wzorów znajdziesz, że
x
1 = −2 i x
2 = 1
Narysuj sobie parabolę h(x) = x
2 + x − 2. Widać na niej
h(x) > 0 dla (−
∞,−2)
h(x) = 0 dla x = −2 (funkcja f ma tu maksimum, bo wartości przechodzą z dodatnich na ujemne)
h(x) < 0 dla (−2,1)
h(x) = 0 dla x = 1 (funkcja f ma tu minimum, bo wartości przechodzą z ujemnych na dodatnie)
h(x) > 0 dla (1,
∞)
Ok. Ekstrema wyznaczone, to teraz trzeba policzyć wartości w nich
f(−2) = 2(−2)
3 + 3(−2)
2 − 12(−2) = 20
f(1) = 2*1
3 + 3*1
2 − 12*1 = −7
Aby narysować wykres f(x) potrzebujesz jeszcze miejsc zerowych
2x
3 + 3x
2 − 12x = 0
x(2x
2 + 3x − 12) = 0
Liczysz deltę i pierwiastki. Niestety delta wychodzi niepierwiastkowalna, więc pierwiastki są z
pierwiastkiami

Nie chce mi się już tego liczyć. Tyle naprowadzania.
Mając to wszystko narysujesz wykres, podobny do tego jak ci narysowałem. Odbijesz to co jest na
dole (strona
2334) na górę. Następnie Narysujesz linie y = coś tam np. 22 i będziesz z nią
jechała do dołu. W ten sposób wyznaczysz dla jakich liczb na osi Oy, czyli dla jakich
parametrów m, linia y = m będzie się przecinała z wykresem raz, dwa, trzy, ... razy.
To wszystko musisz zrobić, aby wyznaczyć liczbę miejsc zerowych funkcji g(x).