Katy
Ligia22: Punkty A, B, C lezą na okręgu o środku S (zobacz rysunek). Miara kata L jest równa?
W środku okręgu zaznaczony jest punkt S który jest wierzchołkiem czworokąta i przy nim jest kat
L i naprzeciwko niego.
3 maj 15:26
Janek191:

α = 120
o
3 maj 15:34
Ligia22: Dlaczego?
3 maj 15:36
Kacper:
Ja stawiam na α=135
o
3 maj 15:42
Ligia22: Janek ma racje 😛 ale czemu?
3 maj 15:44
Kacper:
Ja też mam rację, bo sobie narysuje inny czworokąt i będzie po mojemu
3 maj 15:58
Ligia22: Super, przydałoby sie wytłumaczenie tego 😁
Janek odezwij sie.
3 maj 15:59
Kacper:
Czy ty nie rozumiesz, że bez rysunku to każdy wynik jest możliwy?
3 maj 16:06
Ligia22: Rysunek Janka jest poprawny.
3 maj 16:07
Kacper:
Janek jesteś jasnowidzem?

Jeśli ten czworokąt jest rombem, to wystarczy dorysować jeden promień i mamy dwa trójkąty
równoboczne. Stąd ten wynik
3 maj 16:09
Ligia22: Nie, to zadanie ma rysunek i odpowiedz, taka jak u Janka 😉
3 maj 16:10
Mila:

1) ∡ASC=α− kąt środkowy oparty na łuku ABC
2) ∡ASC=β− kąt środkowy oparty na łuku AFC
3)α+β=360
| | 1 | |
4) ∡ABC=α− kąt wpisany oparty na łuku AFC⇔α= |
| β |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
5) z (3) |
| β+β=360o⇔β=240o⇒α= |
| *240=120o |
| | 2 | | 2 | |
3 maj 18:08
3 maj 18:11