Rozwiąż równanie
Sorriso: tgxsinx+1=sinx+tgx
3 maj 20:26
Sorriso: Proszę o pomoc bo się zatrzymałem na tym zadaniu i nie mogę go zrobić
3 maj 20:27
Eta:
(tgx−1)(sinx−1)=0
dokończ.........
3 maj 20:30
kix:
proponyje wszystkie czynniki na jedną stronę ( np. lewą )
3 maj 20:30
Janek191:
| sin x | | sin x | |
| *sin x + 1 = sin x + |
| |
| cos x | | cos x | |
| sin2 x | | cos x | | sin x*cos x | | sin x | |
| + |
| = |
| + |
| |
| cos x | | cosx x | | cos x | | cos x | |
| sin2 x + cos x | | sin x*cos x + sin x | |
| = |
| |
| cos x | | cos x | |
sin
2 x + cos x = sin x *cos x + sin x
sin x*( sin x − cos x) − ( sin x − cos x) = 0
( sin x − cos x)*( sin x − 1) = 0
sin x = cos x lub sin x = 1
3 maj 20:34
Eta:
3 maj 20:35
Sorriso: Właśnie wiem że muszę dać wszystko na jedną stronę
tgxsinx+1 −sinx−tgx=0 ⇒ tgx(sin−1)−(sin−1)=0 i właśnie nie rozumiem tego wyciągnięcia
3 maj 20:36
Sorriso: Dzięki Janek robiłem tak jak ty ale w pewnym momencie błąd zrobiłem i dlatego nie mogłem zrobić
^^ a tak jak w książce proponowali to nie ogarnałem
3 maj 20:37
Janek191:
Eta jak zwykle prosto i krótko
3 maj 20:37
Sorriso: Wszyscy dzięki!
3 maj 20:37
Eta:
No i .... (sinx−1)(tgx−1)=0 to co napisałam wcześniej
3 maj 20:38
Sorriso: No wiem tylko tylko chodzi o to jak wyciągnąć ten tgx żeby z tgxsinx +1 było sin−1 i z tgx−sinx
było sin−1
3 maj 20:39
Eta:
Znasz metodę rozkładu na czynniki
przez : grupowanie wyrazów i wyłączanie wspólnego czynnika przed nawias
tgx*sinx− tgx −sinx+1=0
tgx(sinx−1) −(sinx−1)=0 ⇒ (sinx−1)*(tgx−1)=0
3 maj 20:42
Sorriso: Dobra nie ważne. Robię dużo dużo trudniejsze zadania, a czasami mi się trafi takie coś, że mam
wrażenie że mi mózgu odjęło i mimo, że ktoś mi pokazuje rozwiązanie to ja tego nie widzę. Nie
ogarniam siebie już

dzięki wszystkim
3 maj 20:45
Eta:
Łap
3 maj 20:49
Janek191:
To się nazywa " chwilowe zaćmienie umysłu ".
3 maj 20:50
Sorriso: dobra idę jeść jabłka
3 maj 20:58
5-latek: czasami
Eta podsyła robaczywki
3 maj 21:31
5-latek: I bardzo przepraszam Pani dr hab
Eta
3 maj 21:35