Funkcje
Ligia22: Parabola będąca wykresem funkcji kwadratowej f przecina oś OX w punktach (1,0) i (6,0).
Parabole te przesunięto w dół o 3 jednostki i otrzymano wykres funkcji g, której miejscami
zerowymi są liczby 3 i 4. Wyznacz wzory funkcji f o g w postaci ogólnej.
3 maj 12:54
Janek191:

f(x) = a*( x − 1)*( x − 6) = a*( x
2 − 7 x + 6) = a x
2 − 7a x + 6a
g(x) = a x
2 − 7a x + 6 a − 3
oraz g(3) = 0
9 a − 21 a + 6 a − 3 = 0
− 6 a = 3
a = −0,5
======
więc
f(x) = − 0,5 x
2 + 3,5 x − 3
====================
oraz
g(x) = −0,5 x
2 + 3,5 x − 6
=====================
3 maj 13:55