Prostokąt
N: Dany jest prostokąt ABCD i dowolny punkt K położony we wnętrzu prostokąta. Wykaż, że
|AK|2+|CK|2=|BK|2+|DK|2
3 maj 13:02
===:
... narysuj ... a wszystko zobaczysz −
3 maj 13:32
Kacper:
A tak się powtarza dzieciakom... Ucz się twierdzenia Pitagorasa
3 maj 13:38
5-latek: I rob rysunek do zadania
3 maj 13:43
N: To jest rozszerzenie to nie może być z Pitagorasa, byłoby za prosto
3 maj 13:56
Braun:
Może być, i co ma piernik do wiatraka ? Problem w tym zadaniu polega żeby zauważyć pitagorasa z
czym sobie nie radzisz i dlatego to jest na R
3 maj 13:59
5-latek: A np. jak bys liczyl 2*2 na rozszerzeniu?
3 maj 14:01
kyrtap: pewnie tak log24 * log24
3 maj 14:02
5-latek: Witam
3 maj 14:03
Braun:
Dla tych maturzystów wszystko jest dziwne albo za trudne, słabo wiedzę tą maturę z matematyki w
ich wykonaniu. 20−30% ten przedział będzie chyba najbardziej liczny

chlip chlip
3 maj 14:10
Kacper:
Braun Nie każdy musi mieć maturę z matematyki
3 maj 14:12
Braun:
I tak powinno być, jak widzę niektóre zadania na forum to mnie szlag jasny trafia.. Większość
jest już zrobiona albo opiera się na podstawieniu do wzoru, ale po co zrobić coś samemu ?
Lepiej na forum wrzucić, kiedyś ludzie mieli większe ambicje
3 maj 14:14
3 maj 14:16
kyrtap: Braun masz jakiś kontakt gg lub cuś ?
3 maj 14:20
Braun:
Mam a po co Ci ?
3 maj 14:22
kyrtap: Chciałbym zaczerpnąć informacji o PW mam zamiar się tam przenieść
3 maj 14:24
Braun:
To podaj swoje.
3 maj 14:24
kyrtap: 12360308
3 maj 14:27
Janek191:

Mamy
I AK I
2 = x
2 + y
2
I CK I
2 = ( a − x)
2 + ( b − y)
2 =a
2 − 2a x + x
2 + b
2 − 2b y + y
2
oraz
I BK I
2 = (a − x)
2 + y
2 = a
2 − 2a x + x
2 + y
2
I DK I
2 = x
2 + ( b − y)
2 = x
2 + b
2 − 2b y + y
2
zatem
I AK I
2 +I CK I
2 = 2 x
2 + a
2 − 2a x + b
2 − 2b y + 2 y
2
i
I BK I
2 + I DK I
2 = 2 x
2 + a
2 − 2a x + b
2 − 2b y + 2 y
2
czyli
I AK I
2 + I CK I
2 = I BK I
2 + I DK I
2
3 maj 14:27