wwww
www: Odległość między miastami A i B jest równa 60 km.Samochód osobowy przebywa tę drogę
o 45 min szybciej niż rowerzysta.Średnia prędkość samochodu jest większa od średniej
prędkości rowerzysty o 40km/h. Oblicz średnie prędkości rowerzysty i samochodu.
robię tak
vt = 60
(v+40)(t−45) = 60
ale po obliczeniach delta jest zła..
3 maj 12:01
Qulka: bo mieszasz minuty z godzinami zamień 40min na 2/3h
3 maj 12:06
Kacper:
Na fizyce za niezgodność jednostek jest 1!
3 maj 12:10
www: czyli
i tak mi nie wychodzi z tego
3 maj 12:16
3 maj 12:17
www: a nie to prędkość :<
3 maj 12:18
Kacper:
| | 3 | |
Skoro 45min, to mamy |
| h |
| | 4 | |
3 maj 12:20
www: | | 3 | |
dobra mam , (v+40)(t − |
| ) = 60 |
| | 4 | |
poplątało mi sie wszystko
3 maj 12:21
Qulka: a faktycznie 45 min było .czyli 3/4h
3 maj 12:21