zadinie
Marysia: Wytłumaczcie mi to zadanie

Mamy tak
oile procent liczba 20 jest mniejsza od liczby 50?
| | 50−20 | | 30 | |
liczymy tak? |
| = |
| =60, czyli 60%? |
| | 50 | | 50 | |
a tutaj mam zadanie:
Kurtka w hurtowni kosztuje 200 zł, a w sklepie 250zł. Kurtka jest tańsza
w hurtowni niż w sklepie o ?
odpowiedź podaje 25 % , a mnie wychdzoi 20
Wszędzie gdzie szukam są różne odpowiedzi...
3 maj 16:35
Marysia:
podbijam
3 maj 16:45
J:
50 zł to 25% z 200 zł
3 maj 16:50
Marysia:
Dlaczego z 200?
Skoro 200 jest mniejsze o 20% od 250?
3 maj 16:53
Marysia:
nikt nie umie?
3 maj 17:04
PW: Wszyscy umieją.
Różnica w cenie między ceną hurtową a sklepową jest równa 50 złotych. Liczba 50 stanowi 20%
liczby 250. Liczba 50 stanowi 25% liczby 200. I tyle.
Informację tę można opowiedzieć na dwa sposoby:
1.Cena hurtowa jest o 20% niższa od ceny sklepowej (bo 200 to 80% liczby 250).
2. Cena sklepowa jest większa o 25% od ceny hurtowej (bo 250 to 125% liczby 200)
A o co pytali? O odpowiedź nr 1, czy nr 2?
3 maj 17:17
nodi: Dobrze myślisz.
O ile procent liczba 20 jest mniejsza od liczby 50?
Odnosisz się do liczby 50 i to ona ląduje w mianowniku przy obliczaniu procentu.
Teraz masz pytanie.
Kurtka jest tańsza w hurtowni niż w sklepie o ?
Napiszę to pytanie inaczej, aby było lepiej widoczne do czego się odnosisz.
O ile procent kurtka w hurtowni jest tańsza od kurtki w sklepie?
Teraz jasno widać, że odnosisz się do kurtki w sklepie i to jej cena ląduje w mianowniku.
| 250−200 | | 50 | | 1 | |
| = |
| = |
| = 20% |
| 250 | | 250 | | 5 | |
Kurtka w hurtowni jest o 20% tańsza niż w sklepie. Inaczej mówiąc, cenę sklepową trzeba obniżyć
o 20% aby otrzymać cenę hurtową.
250 − 20% z 250 = 250 − 50 = 200 zł
W twoich odpowiedziach musi być błąd. Tutaj masz jeszcze do poczytania
http://zdammatme.blog.pl/o-ile-procent-wiecej-o-ile-procent-mniej/
3 maj 17:19
Marysia:
Dziękuję za odpowiedzi

PW − Pytanie był sformułowane dokładnie tak:
"Kurtka jest tańsza w hurtowni niż w sklepie o"
Odnoszę się do tematu
284997, gdzie różne osoby pisały inaczej.

Zadanie z próbnej matury organizowanej w świętokrzyskim
3 maj 17:29
PW: Ja umiem czytać. Nie rozumiem tylko tej "polszczyzny":
"… tańsza niż w sklepie o"
Tak rzeczywiście w tamtych okolicach zadaje się pytania?
3 maj 17:32
Marysia:
Całą treść zadania

Kurtka w hurtowni kosztuje 200 zł. W sklepie jest sprzedawana po 250 zł. Kurtka jest tańsza
w hurtowni niż w sklepie o
A. 20% B. 25% C. 50% D. 80%
3 maj 17:34
PW: A widzisz, "sprzedałaś" nam niekompletne zadanie i domagasz się odpowiedzi. Zadanie testowe
rozwiązuje się trochę inaczej niż "zadanie otwarte", ale już nie będę tłumaczył. Przyjmij
jednakże zasadę: zawsze podajemy pełną treść zadania w oryginalnej wersji.
3 maj 17:39
Marysia:
Dobrze, przepraszam

Czyli zatem, która będzie poprawna odpowiedź?
3 maj 17:40
PW: Odpowiedź A. (już to napisałem o 17:17.
3 maj 17:47
Marysia:
Bardzo dziękuję

Czyli zatem był błąd w kluczu

A potem człowiek się zastanawia czy dobrze myśli czy nie.
Na dodatek jeszcze tyle osób podawało to 25%, że sama zgłupiałam
3 maj 17:49
Mila:
Przeczytaj też uważnie co napisał nodi i to co podał w Linku.
3 maj 17:52