zadanko
Blue: Kurtka w hurtowni kosztuje 200 zł. W sklepie jest sprzedawana po 250 zł. Kurtka jest tańsza w
hurtowni niż w sklepie o 25% czy 20%? Bo już zwątpiłam...
18 mar 22:12
kyrtap: Blue widzę że podstawa trudniejsza dla Ciebie niż rozszerzenie
18 mar 22:17
Metis: 200*1,25=
18 mar 22:24
kyrtap: Metis jak tam przygotowania idą ?
18 mar 22:25
prosta: oj co to za ułamki podejrzane ....
18 mar 22:26
Metis: Wkradł sie bład
| 250−200 | | 50 | |
| = |
| = 0,25 |
| 200 | | 200 | |
200*1,25=
18 mar 22:26
Metis: Cześć
Patryk 
Przygotowania do matury, tak ?
18 mar 22:27
kyrtap: jop
18 mar 22:28
prosta: | 250−200 | | 50 | |
| = |
| =0,20 |
| 250 | | 250 | |
18 mar 22:29
Metis: Jeszcze nie powtarzam, uczę się bieżących tematów

Teraz − funkcje wymierne

Będe musiał się zabrać, i z tym mam największy problem.
18 mar 22:30
kyrtap: z funkcjami wymiernymi ?
18 mar 22:31
Metis: prosta już się poprawiłem
18 mar 22:32
Metis: Nie, z zabraniem się za tę naukę "właściwą" do matury
18 mar 22:32
kyrtap: Metis nie tykaj arkuszy przerób ich tylko kilka
18 mar 22:35
Blue: Czyli kto ma w końcu rację Metis czy prosta?
18 mar 22:35
prosta: u mnie 0,20 a u ciebie 0,25
w sklepie drożej o 25%
w hurtowni taniej o 20%
18 mar 22:36
Blue: Bo mi wyszło, że 20%, ale w odpowiedziach jest 25%, więc już nie wiem xd
18 mar 22:37
Blue: jak to u mnie?
18 mar 22:38
Metis: Taki mam zamiar

Przerobię Pazdro, Kiełbase − planimetrię, zadania.info , i myśle że wy coś mi tutaj będziecie
podrzucać

Zrobie jak najwięcej
prosta racja

Można się złapać na odpowiedzi, stąd pewnie pytanie
Blue.
18 mar 22:39
Metis: Blue to "u ciebie" było do mnie
18 mar 22:40
Eta:
odp: 25%
18 mar 22:40
Blue: Eta, dlaczego tak
18 mar 22:43
18 mar 22:44
Eta:
różnica 50 zł w stosunku do ceny hurtowej 200 zł
| 50 | |
| *100%= 25% tańsza w hurtowni |
| 200 | |
różnica 50 zł w stosunku do ceny w sklepie 250zł
| 50 | |
| *100%= 20% droższa w sklepie |
| 250 | |
18 mar 22:46
Blue: Kurcze, ja myślałam , że to się na odwrót liczy − tak, jak prosta podaje ...
18 mar 22:47
kyrtap: 250 zł − 200 zł = 50 zł − o tyle jest tańsza kurtka z hurtowni niż ze sklepu i teraz musisz to
różnicę porównać z kurtką z hurtowni
250 − 100 %
50 − x
18 mar 22:48
kyrtap: Eta szybsza
18 mar 22:49
Blue: Kyrtap, tam na górze chyba chciałeś napisać 200 zł

Dzięki za wyjaśnienie wszystkim
18 mar 22:51
prosta: tańsza o 50 zł od ceny sklepowej, więc 50 zł odnosimy do 250zł
i mamy o ile % w hurtowni jest taniej niż w sklepie

czyli o 20%
nie ustępuję
18 mar 22:52
kyrtap: jop pomyliłem się

za dużo rzeczy naraz
18 mar 22:52
Blue: Prosta szczerze mówiąc to ja też tak rozumuję, ale z Etą się kłócić nie będę
18 mar 22:56
18 mar 22:58
prosta: a ja lubię się pokłócić trochę
18 mar 22:58
kyrtap: prosta często i mi rozwiązywali z błędami

więc dla mnie zadane nie jest jakimś odnośnikiem
18 mar 22:59
prosta: a podręcznik do 1 klasy GWO ?
18 mar 22:59
prosta: 200zł+50zł to cena kurtki w sklepie
200zł + 0.25*200zł=250zł ..kurtka w sklepie jest o 25% droższa od kurtki z hurtowni...czy tak?
18 mar 23:10
Metis: Dobranoc Wszystkim!
18 mar 23:16
prosta:
18 mar 23:18
Blue: hm... może Mila się wypowie, jak się pojawi
18 mar 23:48
kyrtap: Blue a u Ciebie jak tam idę przygotowania?
18 mar 23:49
Blue: Średnio, ostatnio mi się nie chce

Powinnam rozwiązywać więcej matur
19 mar 00:09
kyrtap: Blue pomyśl sobie że i tak duży postęp zrobiłaś
19 mar 00:15
Blue: No w sumie

Ale apetyt rośnie w miarę jedzenia

Weź mnie jakoś zmotywuj, to może się wezmę
za naukę porządnie
19 mar 00:19
Blue: Szczerze, to powinnam też się wziąć za polski, bo ta matura ustana mnie przeraża
19 mar 00:20
Blue: ustna*
19 mar 00:20
Qulka: Blue

jak nie będziesz miała 95% to więcej nie rozwiążemy Ci ani jednego zadanka
19 mar 00:21
kyrtap: Blue ja słabo zdałem

więc ode mnie się niczego nie nauczysz
19 mar 00:25
Blue: ale z podstawy czy z rozszerzenia?
19 mar 00:30
Blue: Ja Ci nie każę mnie uczyć, tylko zmotywować
19 mar 00:31
kyrtap: z rozszerzenia i podstawy ^^
19 mar 00:32
jakubs: Ja się do podstawy nic nie uczyłem, tylko do rozszerzenia. P zdałem na 98%, a R na 76%
19 mar 00:33
kyrtap: jakubs bo ty jesteś inna liga
19 mar 00:35
Qulka: z Rozszerzenia

z podstawy to 100% to pikuś ;>
19 mar 00:36
kyrtap: a ja Qulka nie miałem
19 mar 00:36
Blue:
19 mar 00:37
jakubs: kyrtap wiem cienias jestem

Z P miałbym 100%, gdybym się w ostatnim zadaniu w dodawaniu nie pomylił.
19 mar 00:37
kyrtap: raczej pro

ja jestem cienias ale moja psychika takich egzaminów nie wytrzymuje
19 mar 00:38
Blue: W sumie z dwóch podstaw miałam po 100%, a z jednej tylko 88%, więc to zależy od arkusza
19 mar 00:38
kyrtap: to ładnie Blue, trzymam kciuki
19 mar 00:41
Qulka: i takie zadanie z ctg na forum
19 mar 00:42
kyrtap: czo ?
19 mar 00:43
Draghan: Matura ustna to był pic na wodę, tak szczerze mówiąc.

Nie ma się czym stresować.

Chociaż
nie wiem, jak teraz wygląda matura.
19 mar 00:43
kyrtap: ja to tak się zestresowałem że z ledwo bidą zdałem więc złe raczej wspomnienia z ustnych ^^
19 mar 00:45
Blue: oj, Qulka już późno i jakoś wyłączyłam myślenie ^^
19 mar 00:45
Blue: Wy to ustne mieliście proste, nie to co my
19 mar 00:46
kyrtap: ale wy nie macie Potopu
19 mar 00:47
kyrtap: Blue zatkało
Draghan
19 mar 00:52
Blue: Dzięki Kyrtap za trzymanie

Na pewno się przydadzą

Dlaczego zatkało?
19 mar 00:54
Blue: Myślę nad zadankiem..
19 mar 00:54
kyrtap: bo Potop

nie no żartuję ucz się ucz
19 mar 00:54
Blue: Ja nie mogę zadanie z 3 gwiazdkami zrobiłam, a zadania bez żadnej gwiazdki nie umiałam, ja to
jednak jestem dziwna
19 mar 00:59
kyrtap: normalka
19 mar 01:00
Blue: Ja do tej pory nie ogarniam "Dziadów" .... Jedyna normalna lektura jak dla mnie to "Lalka", a
biorąc pod uwagę rachunek prawdopodobieństwa, to raczej będzie w tym roku
19 mar 01:00
kyrtap: też miałem z podstawą większe problemy
19 mar 01:01
kyrtap: hm..... ja w zasadzie przewidziałem że będzie Potop

a jako jedyną książkę przeczytałem ją
19 mar 01:01
kyrtap: pokaż mi Blue wykaz książek do podstawy może też w tym roku przewidzę
19 mar 01:02
kyrtap: i podaj mi datę pisania podstawowej matury z polskiego
19 mar 01:03
Blue: hahah, przewidzisz, czy obliczysz?

Zaraz Ci znajdę
19 mar 01:08
Qulka: jak znam terminarz to co roku 6.05
19 mar 01:08
kyrtap: Blue raczej Lalki nie dadzą ileż można dawać Lalkę na maturze w porównaniu z Potopem była o
wiele razy za dużo
19 mar 01:09
19 mar 01:10
kyrtap: szkoda że nie ma takich książek jak "Imię Róży" Umberto Eco
19 mar 01:11
Blue: str 7 − tam są wypisane lektury ogwiazdkowane
19 mar 01:11
Qulka: a myślałam że się zaczyna od matmy a potem polski

a to odwrotnie
19 mar 01:12
Blue: data − 4 maja
19 mar 01:12
Blue: Kyrtap, a o czym to?
19 mar 01:12
Blue: Qulka, toż to zawsze polski jest przed matmą
19 mar 01:13
kyrtap: o takim zakonie do którego przyjeżdża zakonnik i zamienia się w takiego Sherlocka jakby i
odkrywa prawdziwe realia zakonu średniowiecznego
19 mar 01:14
Qulka: ja uważam że powinna być książka Roberta Kiyosaki "Dlaczego piątkowi uczniowie pracują dla
trójkowych, a czwórkowi zostają urzędnikami"
19 mar 01:14
Blue: Qulka, intrygujący tutuł
19 mar 01:17
Blue: tytuł *
19 mar 01:17
Blue: No i jak tam z tym przewidywaniem?
19 mar 01:20
Qulka: i super książka

naprawdę warto przeczytać
19 mar 01:20
Blue: W sumie Kyrtap, to ten cały Umberto Eco pojawia się na maturze, ale w tekstach czytelniczych,
na jakiejś próbnej był
19 mar 01:25
kyrtap: tylko piszę że mądra książka

zaraz postaram się przewidzieć

tylko popatrzę na spis
19 mar 01:29
19 mar 01:29
Blue: Qulka, chyba muszę to przeczytać, ale po maturze
19 mar 01:34
Qulka: im szybciej tym lepiej

ale masz jeszcze czas
19 mar 01:38
kyrtap: Blue mam pewną zależność

ale to podam CI ją w weekend bo muszę jeszcze ją potwierdzić
19 mar 01:40
Blue: ok, ja idę spać, dobranoc
19 mar 01:45
kyrtap: Blue jesteś ?
19 mar 02:06
kyrtap: Jeżeli miałbym podawać takiego pewniaka do matury to Krzysztof Kamil Baczyński, czyli jakiś
jego utwór liryczny, argumenty dlaczego on:
− 4 sierpnia zmarł, a matura 4 maja jest pisana;
− okrągłe 70 lat minęło w tym roku jak zmarł
− 4 maja jest po 3 maja a więc narodowym święcie, a on podejmował tematykę wojny, narodowości,
wyzwolenia
− po czwarte ta kobieta też tak przewiduje
https://www.youtube.com/watch?v=Q5Mf90h5WCs,
a więc pokrywają się nasze intuicje
− jakoś w ogóle jak spojrzałem na ten spis lektur przykuł moją uwagę hm... jeśli miałbym ten
wiersz z czymś łączyć to z książką , nie wydaje mi się aby był pomieszany z jakąś liryką, a
więc jeśli wystąpiłby to z tekstem pochodzącym z książki Gustawa Herlinga Grudzińskiego "Inny
Świat", bo też zmarł 4 lipca czyli tak samo matura jest w tym dniu , a poza tym pochodzą z
tego samego pokolenia (Columbów), tematyka jest też bardzo podobna,
w drugim temacie dałbym odzielnie Camusa bo to ostatni autor książki który zmarł 4
więc trochę analogia jest nie wiem czy dobrze myślę ale jakoś ten Baczyński bardzo jest
możliwy, szczególnie że mało razy się pojawiał, a liryki w tamtym roku nie było więc ja bym
postawił na niego
19 mar 02:43
Blue: a to nie jest tak, że zawsze jest liryka i jakiś fragment książki do wyboru

19 mar 09:47
Blue: W każdym razie Baczyński to nie za bardzo, bo średnio uważałam, jak było o nim na lekcjach.
"Inny świat" w sumie mógłby być. Szkoda, że nie przeczytałam żadnej książki z tych
wojennych/obozowych. No cóż będę się opierała na streszczeniach.
Mi tam by najbardziej odpowiadało gdyby była "Lalka" albo "Zbrodnia i kara", bo przeczytałam od
deski do deski i nawet lubię
19 mar 09:49
kyrtap: na pewno chłopów lalki i ludzi bezdomnych bym zostawił w spokoju
19 mar 10:17
reyg: oby Camus, oby! albo Tango
19 mar 18:09
Blue: Ja jeszcze nie miałam Tanga
19 mar 18:51
reyg: a co tak w ogóle zdajesz prócz matmy, i co później

?
19 mar 19:34
Blue: Gegrę i angielski, a Ty


Ja chyba pójdę na FiR, ale nie jestem pewna
19 mar 19:44
reyg: ja prócz matmy angielski, chemię... i hobbystycznie biologię. A studia AGH

inżynieria
biomedyczna prawdopodobnie
20 mar 17:17
reyg: powodzenia w każdym razie!
20 mar 17:18