skonstruuj trójkąt prostokątny
xyz: Jak skonstruować trójkąt prostokątny z dwóch odcinków, z których jeden (krótszy) jest
przeciwprostokątną a drugi (dłuższy) jest sumą przyprostokątnych?
3 maj 11:08
Kacper:
Wiadomo jak je policzyć, ale konstrukcja zawsze jest trudniejsza
3 maj 11:17
Qulka:

w zielone wbić szpilki połączone nitką o długości b i ołówkiem ciągnąć po żółtej linii, jak
nitka będzie naprężona to będzie ten trójkąt
3 maj 12:28
AS: Spróbuję
Dane: przeciwprostokątna c, s = a + b
Mam układ równań:a + b = s , a
2 + b
2 = c
2
b = s − a , a
2 + (s − a)
2 = c
2
Po uporządkowaniu równanie kwadratowe: 2*a
2 − 2*a*s + s
2 − c
2 = 0
Δ = 4*s
2 − 8*(s
2 − c
2) = 4*(2*c
2 − s
2)
√Δ = ± 2*
√2*c2 − s2
| | 2*s + 2*√2*c2 − s3 | | s + √2*c2 − s3 | |
a = |
| = |
| |
| | 4 | | 2 | |
Konstrukcja
Krok 1
Buduję kwadrat o boku c − przekątna kwadratu m = c*
√2
Krok 2
Buduję trójkąt prostokątny o jednej przyprostokątnej s i przeciwprostokątnej m
Druga przyprostokątna d =
√m2 − s2
Krok 3
| | s +d | |
Na prostej odkładam odcinek a = |
| |
| | 2 | |
Krok 4
Odcinek b = s − a
Rozpatrzyć drugi przypadek z znakiem − (minus)
3 maj 12:33