czy ktos potrafi to rozwiazac,prosze
laik matematyczny: Oblicz:
a)
27214 : 1714=
b)
913 : 3−24=
c)
2−2 * (0,5)−5 dzielone na 6416 = nie potrafie zrobic kreski ulamkowej,sorka
d)
[(34)0]− 0,5 − 7,5 *4−{32}− 2−4 + 810,25 =
3 maj 14:03
3 maj 14:44
laik matematyczny: nie w jaki inny sposob to napisac.....
3 maj 14:48
Janek191:
| | 272 | |
a) = ( |
| )14 = 1614 = 2 |
| | 17 | |
3 maj 14:49
Janek191:
b) = (32)13 : 3−24 = 326 : 3−24 = 3 26 − (−24) = 350
3 maj 14:51
Janek191:
c)
| | 2−2 * 25 | | 2 5 − 2 | |
= |
| = |
| = |
| | 6416 | | ( 26)16 | |
3 maj 14:56
==:
"gary zmyte" ?
3 maj 14:59
laik matematyczny: heh dzieki serdeczne

jak to rozwiazales wydaje sie takie proste

DZIEKUJE
3 maj 15:01
laik matematyczny: a ktos wie jak zrobic d) ?
3 maj 16:32
Kejt: d) = 3
3 maj 16:36
laik matematyczny: a mozesz to rozpisac bo nie wiem skad 3 sie wzielo ?

probuje to zrozumiec
3 maj 16:42
Kejt:
| | 3 | |
(( |
| )0)−0.5 = 1−0.5 = 1 |
| | 4 | |
| | 1 | |
4−3/2 = 64−1/2 = 8−1 = |
| |
| | 8 | |
81
0.25 = 81
1/4 =
4√81 = 3
rozpisałam trudniejsze fragmenty, z resztą powinieneś sobie poradzić.
3 maj 16:45
Kejt: a, zapomniałam o 2:
3 maj 16:47
laik matematyczny: dziekuje,a jak zamienic 7,5 bo tez sie nad tym glowie.....
3 maj 16:48
3 maj 16:48
laik matematyczny: a no tak

i juz normalnie da sie obliczyc,dziekuje
3 maj 16:51
laik matematyczny: a mi wyszlo 3,5
3 maj 17:20
Kejt: pokaż jak liczysz.
3 maj 17:20
laik matematyczny: 1−7510* 18−116+3 = 1−1540−116+3 =1− 3080−580+3 =
1−3580+3 =
1−716+3 = 1616−716+3 = 916+21616=22516=5716
3 maj 17:28
Kejt: ale żeś namieszał
3 maj 17:30
laik matematyczny: bo 7510 sie skrocilo
3 maj 17:31
laik matematyczny: a juz widze
tam ma byc dwa
3 maj 17:32
laik matematyczny: faktycznie wyszlo 3
3 maj 17:33
Kejt: no to jak się skróciło to..
| | 15 | |
to nadal nie wyjdzie |
| |
| | 40 | |
3 maj 17:33
Kejt:
3 maj 17:33
laik matematyczny: bo 155 pomnozyc 18
3 maj 17:34
laik matematyczny: ale juz wiem co i jak

dziekuje
3 maj 17:34
Kejt: Jak wyszło to pewnie już masz całość dobrze
3 maj 17:35
laik matematyczny: pewnie tak

ciezko samemu ogarnac
3 maj 17:38