Od Kacpra
Benny:

Zad 1 Oblicz wartość wyrażenia
| | 2*cos36o*sin18o*cos18o | | 2*cos36o*sin36o | |
cos36o*sin18o= |
| = |
| = |
| | 2cos18o | | 4cos18o | |
| | sin72o | | cos18o | | 1 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | 4cos18o | | 4cos18o | | 4 | |
Zad 2.Oblicz całkowitą wartość parametru p, dla którego równanie 3
2x−4*3
x+p=0 ma dwa
rozwiązania.
3
2x−4*3
x+p=0
t=3
x>0
t
2−4t+p=0
z tego otrzymujemy p∊<0;4>
wybieramy całkowite p∊{0;1;2;3;4}
| | 2x+3 | |
Zad 4. Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x)= |
| |
| | 2x+1 | |
2
x>0, więc najmniejsza wartość mianownika dąży do 1 a największa do nieskończoności
więc nasz zbiór wartości funkcji Zwf=(1;3)
Zad 5. Dany jest kąt o mierze 60° oraz punkt A leżący wewnątrz tego kąta. Odległości punktu A
od ramion tego kąta są równe a i b. Udowodnij, że odległość punktu A od wierzchołka kąta jest
równa
Suma kątów przeciwległych jest równa 180, więc możemy opisać okrąg, gdzie |AB|=2r
z cosinusów
|CD|
2=a
2+b
2+ab
|CD|=
√a2+b2+ab
Sprawdź zadanie 3, bo chyba treść jest niepełna
Sorry, że dopiero dziś, ale nie miałem wczoraj za bardzo czasu
3 maj 10:20
YushokU: Dlaczego w drugim używasz wzorów Vieta?
3 maj 10:24
Benny: No, a gdybyś miał sytuacje, że x1= −2, x2= 3 to ile rozwiązań ma równanie?
3 maj 10:28
Benny: Błąd, t
1 i t
2 tam ma być
3 maj 10:30
YushokU: @Benny
No tak.... Nie pomyślałem nawet o tym
3 maj 10:34
Kacper:
Tak miało być dwa roziązania całkowite

dla p=4 mamy
3
2x−4*3
x+4=0 ⇔ (3
x−2)
2=0 ⇔3
x=2 ⇔ x=log
32
Dla mnie tutaj zbiór rozwiązań jest jednoelementowy

To akurat odwieczny problem z liczbą rozwiązań równania kwadratowego....
3 maj 10:37
Kacper:
A zadanko 3?
3 maj 10:38
Benny: No, ale gdyby było takie polecenie jak napisałeś wcześniej to jest dobrze?

Co do zadanka 3 napisałem wyżej, abyś sprawdził czy wysłałeś mi całe polecenie.
3 maj 10:42
Kacper:
Tak zadanie 3 ma dokładnie taką treść:
Udowodnij, że jeżeli a>1 i b>1 i log7a*log7b=4, to a*b≥2401
3 maj 10:48
Benny: Hmm można tak opuszczać logarytmy?
log7a*log7b=4
log7a*log7b=log774
a*b=74
a*b=2401
3 maj 10:57
Kacper:
log
28*log
24=6
log
28*log
24=log
22
6
8*4=2
6 ?
3 maj 11:00
Saizou : Kacepr warto wykorzystać takie słówko na "ś" tutaj
3 maj 11:01
Benny: łeee, myślałem, że tak szybko pójdzie
3 maj 11:02
Kacper:
Saizou dokładnie

Kto mnie zna, to wie, że zawsze zaczynamy od tego
3 maj 11:04
Benny: O uwaga coś poszło!
| log7a+log7b | |
| ≥√log7a*log7b |
| 2 | |
log
27ab≥16 /
√
log
7ab≥4
log
7ab≥log
77
4
ab≥2401
3 maj 11:13
Saizou :
tylko niepotrzebnie podnosiłeś do kwadratu
Am≥Gm
| log7a+log7b | |
| ≥√log7a*log7b=√4=2 |
| 2 | |
log
7(ab)≥4=log
77
4
ab≥7
4=2401
3 maj 11:16
Benny: no w sumie
3 maj 11:18
Kacper:
Kolejne zadanka?
3 maj 11:18
Benny: Można spróbować.
3 maj 11:19
Kacper:
Ok.
Zadanie nr 5.
Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x)=log
2(−x
2+x)
Zadanie nr 6.
| | sinα | |
Uzasadnij, że jeżeli kąty tójkąta to α,β,γ i |
| =2cosγ, to trójkąt ten jest |
| | sinβ | |
równoramienny.
Zadanie nr 7.
| | 4 | |
Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x)= |
| |
| | sinx+2cosx+3 | |
zadanie nr 8.
Wyznacz te argumenty dla których funkcja f(x)=(2−
√3)
(6x−6)/(x+1) przyjmuje wartości
większe niż funkcja g(x)=(2+
√3)
−x
Zadanie nr 9.
Dla jakich wartości parametrów a i b funkcja
f(x)={
{log
2b dla x=2
jest ciągła w R.
Zadanie nr 10.
Rozwiąż równanie:
| | 3n2+2n+1 | |
log9x+(log9x)2+(log9x)3+...=limn→∞ |
| |
| | 3+6+9+...+3n | |
3 maj 11:50
Benny: Już myślałem, że nie mam żadnych wolnych kartek do pisania, ale coś się jeszcze znalazło

zad 5 już kiedyś ktoś mi dawał
f(x)=log
2(−x
2+x)
| | 1 | | 1 | | 1 | |
funkcja wewnętrzna przyjmuje największa wartość dla x= |
| g( |
| )= |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
ZWf=(−
∞;−2>
Zad 6
sinα=sin(180−(β+γ))
sinα=sin(β+γ)
sinβ*cosγ+sinγ*cosβ=2cosγ*sinβ
sin(γ−β)=0
γ=β
więc trójkąt równoramienny
3 maj 14:13
Benny: 8.
x∊(−
∞;−1)∪(2;3)
9.
Inaczej niż z de l'Hospitala nie wiem jak ruszyć tej pierwszej granicy.
wyszło mi a=1 i b=2
32 dziwne wyniki
3 maj 15:00
Kacper:
Dotychczas wszystko ok

W 9 można myśleć tak:
Jeśli g(x)=x
4−16a ma mieć skończoną granicę w 2, to g(2)=0, czyli a=1
3 maj 15:08
Benny: Zastanawiam się nad tym 4
3 maj 15:58
Kacper:
Którym 4?
3 maj 16:08
Eta:
4 maja?
3 maj 16:24
Benny: Oj już mi się nawet numery zadań mylą

@
Eta 4 maja swoją drogą

Chodziło mi o zadanie 7
3 maj 19:14
Mila:
Podpowiedź:
9)
| | x2−4√a)*(x2+4√a) | |
limx→2 |
| = |
| | x−2 | |
| | (x−24√a)*(x+24√a)(x2+4√a) | |
=limx→2 |
| = |
| | x−2 | |
3 maj 19:25
Benny: Milu rozkładałem tak. W takim przypadku mogę przyjąć, że jeśli granica istnieje to musi
dzielić się przez dwumian w tym wypadku (x−2
4√a)=x−2?
Z de l'Hospitala mogę to zrobić tak?
H
| | x4−16a | |
limx→2 |
| = limx→24x3=32 |
| | x−2 | |
x
4−16a=32(x−2)
x
4−16a−32x+64=0
16−16a−64+64=0
16=16a
a=1
3 maj 19:35
Mila:
Podałam sposób możliwy bez de"H.
Oczywiście masz rację, to samo wychodzi.
a>0 w moim sposobie.
Rozwiązuj teraz bardziej standardowe zadania.
3 maj 20:09
Mila:
Dzisiaj idź wcześnie spać.
3 maj 20:10
Mila:
Powodzenia.
3 maj 20:13
Benny: Nie dziękuje

Najbardziej się tego polskiego obawiam, reszta już pójdzie raczej z górki.
Wątpię, że jak pójdę wcześnie spać to zasnę. Już tej nocy słabo spałem. Film jakiś obejrzę
przed snem może coś mi to da
3 maj 20:47
3 maj 20:48
Benny: Takie ładne jabłuszko, ciekawe czy rano będę w stanie coś zjeść
3 maj 20:51
kix:
5 takich ładnych wróży piękną ocenę
3 maj 20:52
Eta:
Matura na
5
3 maj 20:53
kix:
czego abiturientowi oczywiście życzę
3 maj 20:54
siema eniu: nic się nie martw majster!
relax! idź na piwko albo dwa

tylko polski i to ustny budzi lęk w moim sercu,a reszta to bajka!
powodzonka dla każdego piszącego!
3 maj 20:56
Marysia:
Jak będziecie chcieli, to dzisiaj jeszcze kilka zadań, ale już z poziomu podstawy rozszerzenia
4 maj 07:24
Marysia:
Żebyście mi rozwiązali na jutro, bo sama ich nie umiem
4 maj 07:24
Marysia:
Też macie taki strach przed polskim jak ja?
4 maj 07:25
Benny: Jakieś zadanka może na podstawę byśmy zrobili?
4 maj 18:36
Benny: Milu masz może jakieś fajne zadanko tak przed maturą?
7 maj 17:41
Mila:
1) rozwiąż układ równań.
|x|+|y|=3
2|x|+y=3
2) Trapez o ramionach 6 i 10 jest opisany na okręgu.
Odcinek łączący środki ramion dzieli trapez na dwie części , których pola są w stosunku 3:5.
Oblicz długosci podstaw tego trapezu.
7 maj 20:54
Mila:
3) f(x)=log(2cosx)(9−x2)
Zapisz dziedzinę f(x) w postaci sumy przedziałów.
7 maj 20:57
Mila:
7 maj 22:26