liczby
tuy:
Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak zrobić to zadanie.
Ile jest liczb naturalnych mających taką własność: największym dzielnikiem naturalnym mniejszym
od danej liczby jest 5
3 maj 12:52
Janek191:
10,15,20,25
3 maj 12:55
ledzeppelin20: 20 odpada ,bo dzieli się przez 10
3 maj 12:57
tuy: dziękuję za pomoc, ale JAK do tego doszliście ?
3 maj 12:58
ledzeppelin20: największym dzielnikiem naturalnym 10 jest 10 , 15 − 15 , 20 − 20 , 25 − 25 , więc jak dla mnie
takich liczb jest 0 , bo zawsze największym naturalnym dzielnikiem danej liczby jest właśnie
ta liczba
3 maj 13:00
tuy: odpowiedź prawidłowa: są 3 takie liczby
3 maj 13:03
ledzeppelin20: a sory ,nie doczytałem że ma być mniejszy od danej liczby , to będzie 10 ,15 ,25
3 maj 13:05
tuy: nie rozumiem jak do tego doszedłeś
3 maj 13:07
Janek191:
10 ma dzielniki 1,2,5, 10 → 5 jest największym dzielnikiem < 10
15 ma dzielniki 1,3,5 15 → 5 jest największym dzielnikiem < 15
25 ma dzielniki 1 ,5, 25 → 5 jest największym dzielnikiem < 25
3 maj 13:10
ledzeppelin20: największym dzielnikiem naturalnym MNIEJSZYM od danej liczby jest 5 , czyli mogą to być tylko
liczby , które się mnożą przez 5
5*1=5 − opada bo ma być mniejszy od danej liczby
5*2=10 − pasuje
5*3=15 − pasuje
5*4=20 − odpada bo najwięszkym dzielnikiem mniejszym od danej liczby jest 10 , a nie 5
5*5=25 − pasuje
5*6=30 − odpada bo największy dzielnikiem mniejszym od danej liczby będzie już zawsze co
najmniej liczba przez którą mnożymy , więc dalej już nie ma sensu sprawdzać
3 maj 13:13
tuy: rozumiem. Dziękuję
3 maj 13:14