płaszczyzna gaussa
slabymatematyk:
http://prntscr.com/712w6s
Mógłby mi ktoś powiedzieć, czy jest okey? Czy w ogóle o to chodziło?
3 maj 18:34
slabymatematyk: Teraz spojrzałem i jest tam i3.. Ktoś wie jak wyliczyć wartość danej potęgi i?
3 maj 18:36
Qulka: i3=−i
3 maj 18:38
slabymatematyk: i2=−1
i3=i2*i=−i
i4=i2*i2=1
i5=i4*i=i
i6=i*4*i2=1−1=−1 itd...
Dobry tok myślenia?
Więc tam będzie Im (3i) > Re(1)?
3 maj 18:40
Qulka: dla mnie to tam będzie 3a2b−b>a3−3ab
3 maj 18:45
slabymatematyk: Dobra, błędnie myślałem. Rozumiem, że wzór jest dobrze rozbity. Jak do tego dojść? Co stało się
z a3 w Im?
3 maj 18:47
slabymatematyk: ktoś pomoże

?
3 maj 19:54
Qulka: Im to tylko te z i Re to wszystkie te bez i
3 maj 19:54
slabymatematyk: Tak jestem tego świadom.. Część urojona to z 'i', a rzeczywista bez 'i'... Nadal nie rozumiem
skąd wyszedł u Ciebie taki wynik
3 maj 20:05
Qulka: a3+3a2bi−3ab−bi
im>re
zielone >czerwone
3 maj 20:14
slabymatematyk: aaa.. okey już rozumiem, ale chyba coś musiałem źle policzyć, bo mam tak:
Im(a+bi)3 > Re(a+bi)3
Im(a3+3a2bi+3abi2+bi3) > Re(a3+3a2bi+3abi2+bi3)
Im(a3+3abi−3ab+bi3) > Re(a3+3abi−3abi+bi3)
3 maj 20:37
slabymatematyk: Wiem, że się ośmieszam, ale.. ;<
3 maj 21:46
52: (bi)2=b2i2=−b2
3 maj 21:53
Qulka: no i i3=−i i masz w obu to samo co u mnie na górze więc wybierasz zielone >czerwone
3 maj 21:54
Qulka: no tak ..z kwadratem i sześcianem przy b
3 maj 21:55
52: 
Witaj
Qulka 
Jak tam życie leci ?
3 maj 21:56
Qulka: spokojnie

przeżyć PAKĘ i już laba
3 maj 22:11
slabymatematyk: Tak zgadza się, ale mam wrażenie, że mam przenieść na odpowiednią stronę tylko
Im(a3+3abi−3ab+bi3), a co z Re?
3 maj 22:13
Qulka: ech, że też nie skopiowałam tego kodu

Im(
a3+3a2bi
−3ab2−b3i) > Re(
a3+3a2bi
−3ab2−b3i)
więc wybierasz odpowiednie kolory
3a2b−b3 >
a3−3ab2
3 maj 22:18