Narysuj wykres funkcji y=max(3/x, 1/2x+2), xe R-{0}
MrTomek795:

Narysuj wykres funkcji y=max(3/x, 1/2x+2), xe R−{0}
Spróbowałem zrobić to zadanie, ale nie jestem pewny czy zrobiłem je dobrze, więc będę bardzo
wdzięczny za ewentualną poprawkę

(Na zielono jest ta ostateczna funkcja)
3 maj 10:36
Qulka: tak, dobrze, tylko ta zielona kropka na dole otwarta
3 maj 10:47
Benny: W której klasie to jest że ja tego nie pamiętam?
3 maj 10:59
5-latek: Proste funkcje sa w 1 liceum
3 maj 11:27
5-latek: czy wiesz jaka znana Ci funkcje okreska taka funkcja y=max(x,−x)
3 maj 11:34
Benny: W ogóle nie przypominam sobie tego. O co w tym chodzi? Można tutaj o tym poczytać?
3 maj 11:39
5-latek:

Tutaj o tym nie poczytasz
min(arg1,arg2) −−−zwraca najmniesza wartość z dwóch argumentow
max(arg1,arg2 ) zwraca najwieksza wartość z dwóch argumentow
popatrz na to y=max(x,−x)
Będzie to ci znana funkcja y=|x|
bo z (−x) zwraca x (większy argument
czyli przepis tej funkcji max (x,−x) określa nam funkcje y=|x|
Sprobuj sobie narysować min(x,−x)
3 maj 11:58
Benny:

dla x=1 (−1;−1)
dla x=2 (−2; −2)
dla x=−1 (−1; −1)
dla x=−2 (−2; −2)
itd.
wiec y=−|x|
3 maj 12:36
5-latek: No i gitara
3 maj 12:47