www
ciamciaramciam: Wyznacz wspólne rozwiązania równań cos3x = cosx oraz sin4x = 0 w przedziale <0,2π>
no to tak
cos3x − cosx = 0
−2sin2xsinx = 0
sin2x = 0 v sinx = 0
i stoję..
3 maj 12:53
Kacper:
Problem odczytać?
3 maj 12:54
ciamciaramciam: 0,π,2π
3 maj 12:55
3 maj 12:57
3 maj 12:58
Benny: Ok, nie zauważyłem, że dodałeś post
3 maj 12:59
ciamciaramciam: | | π | | 3 | |
cos3x = cosx , x∊{0, |
| ,π, |
| π,2π} |
| | 2 | | 2 | |
a jak zrobić dla sin4x = 0?
3 maj 13:01
Benny: tak samo jak z sinx=0, sin2x=0 itd.
3 maj 13:02
ciamciaramciam: ehh... słabo mi to idzie.
można tak :
sin4x = 0
2sin2xcos2x = 0
?
3 maj 13:12
Benny: ale po co?
sin4x=0
4x=kπ
3 maj 13:16
ciamciaramciam: nie jestem mistrzem w trygonometrii i nie ogarniam niektórych przekształceń itp
3 maj 13:18