logarytmowanie e
black: Cześć, pierwszy raz spotykam się z takim problemem i nie wiem jak go rozwiązać.
Mam podane e−250.8427679 i mam to przedstawić za pomocą wyrażenia 10x. Jak to zrobić?
3 maj 15:09
pigor: ..., może o to chodzi niech:
x= e{−250.84277679] ⇒ logx= loge
{−250.84277679] ⇔
⇔ logx= −250.84277679 loge ⇒ x=10
−250.84277679 loge , ale
loge ≈ 0,4343 ⇒ x= 10
−108,9394 ⇒ x ≈ 10
−109 . ..
3 maj 15:22
PW: Inaczej mówiąc:
Wiemy, że
ln10 ≈ 2,3026,
czyli
e
2,3026 ≈ 10.
Przybliżeniem badanej liczby jest więc
10
x,
| | 250,8427679 | |
gdzie x≈ − |
| ≈ −108,939 ≈ −109. |
| | 2,3026 | |
3 maj 16:14
black: o dziękuję bardzo!

teraz już rozumiem o co chodzi
3 maj 18:12