Funkcja kwadratowa - równania i nierówności kwadratowe z parametrem.
Radek02: Witam wszystkich, mam problem z następującym zadaniem:
2.232
Dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa rozwiązania rzeczytwiste różnych znaków?
c) x2−2(m−1)x+2m+1=0
Warunki są następujące: Δ>0 x1*x2<0
Delta wychodzi mi m2−4m , co dalej przekłada się na to, że miejsca zerowe funkcji są równe 0
oraz 4, co nie zgadza się z rozwiązaniami w zbiorze.
Z góry dziękuję z pomoc.
3 maj 12:52
Ajtek:
Coś ta Δ mi się nie podoba.
3 maj 13:06
ledzeppelin20: Δ=4m2−4m+4−4(2m+1)=4m2−12m=m2−3m , a nie m2−4m
3 maj 13:09
Janek191:
Δ = [ − 2( m −1)]2 − 4*1*( 2 m + 1) = 4*(m2 − 2m + 1) − 8 m − 4 = 4m2 −16 m
Δ = 4m*( m − 4) > 0
3 maj 13:20
Radek02: ledzeppelin20, jak wyszła Ci taka delta? przecież to wygląda tak:
Δ= (−2(m−1))2−4*1*(2m+1)
Δ= 4(m2−2m+1)−8m−4
Δ= 4m2−8m+4−8m−4
Δ= 4m2−16m <−− tak właśnie to wygląda, jeżeli zostaną użyte wzory skróconego mnożenia
3 maj 13:21
Radek02: Janek191, w zbiorze występuje rozwiązanie m∊(−oo;−0,5)
3 maj 13:23
Janek191:
4m*( m − 4) > 0 ⇔ m ∊ ( −
∞ , 0) ∪ ( 4, +
∞ )
i
x
1*x
2 < 0
2 m + 1 < 0 ⇔ 2m < − 1 ⇔ m < − 0,5
zatem
Odp. m ∊ ( −
∞ , − 0,5 )
==================
3 maj 13:29
Radek02: Janek191, dzięki serdeczne za pomoc! Nie pomyślałbym o tym
3 maj 13:35