a2+b2−c2 | ||
naprzeciw α, b − naprzeciw β, a c − naprzeciw γ. Wykaż, że | =tgα⋅ctgγ. | |
b2+c2−a2 |
sin2α+sin2β−sin2γ | ||
Wyszło mi z twierdzenia sinusów : | . Co | |
sin2β+sin2γ−sin2α |
2ab*cosγ | a2+b2−c2 | ||
= | ⇔ | ||
2bc*cosα | b2+c2−a2 |
a2+b2−c2 | a*cosγ | 2R sin α*cosγ | |||
= | = | ⇔ | |||
b2+c2−a2 | c*cosα | 2R sinγ*cosα |
a2+b2−c2 | sinα | cosγ | |||
= | * | ⇔ | |||
b2+c2−a2 | cosα | sinγ |
a2+b2−c2 | |
=tgα*ctgγ | |
b2+c2−a2 |
a2+b2−c/td> | ||
odpowiednio. Wykaż, że | = tgα ctgγ. | |
b2+c2−a2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |