kombinatoryka
tuy:
Mam jeszcze pytanie do tego zadania.
Dwie sześcioosobowe drużyny rozegrały mecz w siatkówkę. Po meczu wszyscy zawodniy podeszli do
siatki i każdy zawodnik uścisnął dłoń każdemu zawodnikowi drużyny przeciwnej .
Ile było wszystkich uścisków dłoni
| | n(n−1) | |
Zawsze myślałem, że w tego typu zadaniach należy stosować wzór na |
| |
| | 2 | |
n− liczba uczestników
W tym przypadku rozwiązanie to: 6
2
Dlaczego tak jest
3 maj 13:10
Janek191:
1 uścisnął dłoń 6 zawodnikom
2 uścisnął dłoń 6 zawodnikom
3 tak samo
4 tak samo
5 tak samo
6 tak samo
więc mamy 6*6 =62 = 36
3 maj 13:14
3 maj 13:22
Janek191:
To jest inne zadanie
3 maj 13:33
Janek191:
Tam jest jedna grupa , a nie dwie równoliczne
3 maj 13:33
tuy: ale chodzi w nim o ustalenie ilości uścisków dłoni w grupie 100 osobowej, a tutaj w grupie 12
osobowej.
Zadanie jest bardzo podobne moim zdaniem.
3 maj 13:35
tuy: a jest jakieś inne wytłumaczenie
3 maj 13:36
Ajtek:
Jest zupełnie inne. Zawodnicy z drużyny A nie ściskają sobie dłoni, podobnie jak zawodnicy z
drużyny B.
3 maj 13:37
Janek191:
Nie . Gdyby grupę 100 osób podzielono na dwie grupy po 50 osób i każda osoba
z jednej grupy miała się przywitać z wszystkimi osobami z drugiej grupy, to byłoby
50*50 = 50
2 uścisków
3 maj 13:38
tuy: okej. Teraz widzę różnicę.
Dzięki
3 maj 13:43