Wyrazenia wymierne
Help: Oblicz
((3−√5)12 + (3+√5)12 )2
Jesli mogę prosic to o wyjasnienie, wynik znam i chcę to zrozumieć.
3 maj 16:41
Eta:
Ze wzoru : (a+b)2=a2+2ab+b2
gdzie : a= √3−√5 , b= √3+√5
i działaj .........
3 maj 16:45
5-latek: a1/2= √a
wobec tego (3−√5)1/2= √3−√5
3 maj 16:49
Help: to wiem, wynik powinine byc 10, a mi wyszlo −4...
3 maj 16:54
5-latek: To zadam CI pytanie
Skoro wiesz to po co my się meczymy żeby to Tobie napisac ?
W takim razie pokaz obliczenia
3 maj 16:56
5-latek: Po drugie policzyłem to w pamięci i mi wyszlo 10
3 maj 16:58
Help: zastosowałam do wzoru i wyszlo mi:
(3−√5)2 +2* (3−√5)(3+√5) + (3+√5)2
Pózniej pierwsze dzialanie zredukowalam z ostatnim i wyszlo mi:
3 + √15 − √15 − 5 = −2*2 = −4
3 maj 16:59
5-latek: A nie zastanowilas się nad tym jak kwadrat liczby może być ujemny ?
to nie tak się liczy
Eta dala CI wzor skroconego mnożenia
(a+b)2= a2+2ab+b2
Patrz na jej post
wedlyg tego wzoru mamy
(√3−√5)2+2*√3−√5*√3+√5+(p3+√5})^
Jest wzor ze √a*√b=√a*b to będzie do srodkowego wyrazu
wiec mamy tak
3−√5−2*√(3−√5)(3+√5)+3+√5
Teraz dobrze się przypatrz i powiedz mi czy cos widzisz pod tym pierwiastkiem ?
3 maj 17:09
Help: Wychodzi mi ze to pod pierwiastkiem wynosi 4 czyli pierwiastek 4 =2, ale czuje ze zle
3 maj 17:24
Eta:
6+2√9−5= 6+2*2=.......
3 maj 17:28
Help: Dziekuje bardzo

Teraz porobie inne przyklady by to juz umiec
3 maj 17:33
5-latek: A powiem CI w zaufaniu (tylko nikomu nie mow ze pod pierwiastkiem masz nastepny wzor skroconego
mozenia (napiszse CI dla domiany (x−y)(x+y)= x2−y2
3 maj 17:35
Help: Moze i zadania nie zrozumialam od razu, ale nie oznacza to ze jestem taka niekumata z calego
zakresu matematyki −.−
3 maj 17:39
5-latek: No widzisz i po co mi to było
3 maj 17:40
5-latek: A ja glupi myslalem ze napiszsesz tak
tak wiem ale dziekuje za przypomnienie
3 maj 17:44
Help: Jestem wdzieczna za pomoc i to bardzo, za co naprawde dziekuje, ale nie lubie takich docinków
po prostu.
3 maj 17:44