mam takie zadanko....
laik matematyczny:

poslugujac sie wykresem funkcji f(x)=
12x, narysuj wykres funkcji g(x) =
12x−3−8
omow jej wlasnosci.
to najpierw musze wyznaczyc punkty:
(1,
12) (−1,2) (−2,4) (−3,9) (−4,16) i ten wykre przesunac o 3 w prawo i 8 w
dol,prawda?
a wlasnosci to ze D= R
Zw=
funkcja malejaca
3 maj 18:02
laik matematyczny: cos rysunek nie wyszedl
3 maj 18:03
Kejt:
3 maj 18:08
Kejt: jaki jest Zw?
3 maj 18:09
laik matematyczny: Zw = (0,+∞) ?
3 maj 18:14
Kejt: dla zielonej f(x) to prawda, ale miałeś omówić własności f(x), czy g(x)?
3 maj 18:16
laik matematyczny: tej nowej czyli g(x)
3 maj 18:16
Kejt: nowa jak sam mówiłeś jest obniżona o 8 w stosunku do f(x)..
popatrz na wykres i oś Y
dokąd sięga funkcja g(x)?
3 maj 18:20
laik matematyczny: g(x)
D=R
Zw=(−6,+∞)
x0 = 0
funkcja malejaca,cos jeszv´cze trzeba napisac ?
3 maj 18:21
laik matematyczny: Zw= (7,5; +∞)
3 maj 18:22
Kejt:
oj, oj, oj..
dla f(x) Z
w = (0; +
∞)
dla g(x), które jest obniżone o
8 jednostek, już ten Z
w wynosi (−6; +
∞)?
nie byłabym tego taka pewna...
zamiast liczyć kratki, lepiej odjąć przesunięcie po osi OY ze Z
w
czyli:
dla g(x):
(0−8; +
∞) = (−8; +
∞)
mam nadzieję, że zaraz mnie tu ktoś nie zatłucze za zapis...
3 maj 18:26
Kejt: dla nieskończoności oczywiście też wykonujemy działanie '− 8' ale to nie zmieni jej wartości,
nadal jest to +∞
3 maj 18:27
Qulka: bo od +
∞też powinnaś odjąć 8
3 maj 18:28
Qulka: ech spóźniłam się ;>
3 maj 18:28
Kejt: Pierwsza!
3 maj 18:28
laik matematyczny: a miejsce zerowe to zero ,tak?
3 maj 18:33
Kejt:
Sprawdźmy..
2
3−x = 8
2
3−x = 2
3
3 − x = 3
x = 0
tak
3 maj 18:35
laik matematyczny: dziekuje serdecznie
3 maj 18:38
Kejt: Proszę
3 maj 18:41