Oblicz pole powierzchni całkowitej każdego z walców.
Karolina.: Skala podobieństwa dwóch walców, w których wysokość jest równa średnicy podstawy wynosi 1:3.
Oblicz długości promienia podstaw tych walców, jeżeli objętość jednego z nich jest o 2000π cm3
większa od objętości drugiego walca.
Oblicz pole powierzchni całkowitej każdego z walców.
3 maj 17:45
Mila:

R=3r
V=πr
2*h
h=2r
H=2R
V'=(3
3)*V
V'=27πr
2*h
V'=V+2000π
27πr
2*h=πr
2*h+2000π /:π
26r
2*h=2000
26r
2*2r=2000
26r
3=1000
Licz dalej sama z wzorów
3 maj 19:02