matematykaszkolna.pl
a noname: rysunek
 3x 
Funkcja f(x) =

x2+1 
a. nie ma ektstremum b. ma tylko minimum c. ma tylko maksimum d. ma minimum i maksimum
 −3x2+3 
pochodna wychodzi

(x2+1)2 
z czego jej miejsca zerowe to −1 i 1 i wykres pochodnej wyżej Odpowiedzi mówią, że będzie D, tylko skąd wiedzieć czy to na pewno są ekstrema
3 maj 00:30
noname: dobra sory głupie pytanie − pomylilem ekstrema z minimum maksimum emotka
3 maj 00:32
noname: nie dobra już się sam zmieszałem
3 maj 00:33
Kacper: f'(x)=0 <=> jest ekstremum skoro są dwa miejsce zerowe, to ma i minimum i maksimum
3 maj 00:39
noname: ale zawsze tak jest, że jak przecina oś x to jest maksimum/minimum
3 maj 00:42
noname: ogólnie czym się różni ekstremum od minimum i maksimum w najprostszych słowach?
3 maj 00:44
Kacper: Ekstremum to minimum bądź maksimum emotka Czyli po prostu ekstremum to punkt gdzie jest x0 na przykład
3 maj 00:48
noname: a zawsze jest tak ze jak wykres pochodnej przecina oś x to jest ekstremum
3 maj 00:48
Kacper: Narysowałbym Ci, ale tu nie umiem Ekstremum to punkt w którym funkcja przecina oś X. Ekstremum,czyli punkt, gdzie funkcja przechodzi z + w − nazywamy maksimum, a na odwrót minimum emotka
3 maj 00:51
noname: to rozumiem, ale pytam czy zawsze tak jest ze jak przecina oś to jest maks/min i co np jakby kilka razy przecięło oś jak maksimum np? będzie kilka maksimum ?
3 maj 00:53
noname: *jako maksimum
3 maj 00:54
Kacper: 1. Tak, jeśli mówimy o pochodnej 2. Zwykle wychodzi 1 max i 1min, tu np https://matematykaszkolna.pl/strona/4342.html wyszło więcej, ale zbiór był ograniczony, w innym przypadku to nie wiem, które maksimum będzie maksymalne
3 maj 00:58
noname: dzięki wielkie za uporządkowanie mi wiedzy w głowie D
3 maj 01:03
Kacper: emotka
3 maj 01:05
5-latek: rysunek
 3x 
To jest wykres f(x)=

x2+1 
3 maj 01:16