Zaczynamy całeczki
BraciaRatujcie: Wyznacz F, takie że F''''(x) = 1/x2, F(1) = F(−1) = 3, F'(1) = F'(−1) = 1
3 maj 22:44
Qulka:
F''=−lnx +Cx+C1
F'=−xlnx+x+Cx
2/2+C1x+C2
F=−x
2/2lnx+x
2/4+x
2/2+Cx
3/6+C1x
2/2+C2x+C3
3 maj 23:13
Qulka: w ln moduł
3 maj 23:14
Qulka: potem
1/4+1/2+C/6+C1/2+C2+C3=3
1/4+1/2−C/6+C1/2−C2+C3=3
1+C/2+C1+C2=1
−1+C/2−C1+C2=1
3 maj 23:17
BraciaRatujcie: W każdym ln będzie ten moduł?
C1, C2 i C3 oznaczają kolejne stałe?
Stałe te mam sobie wyliczyć z warunków zadanych jako:
F(1) = F(−1) = 3, F'(1) = F'(−1) = 1
Zgadza się?
Uprzejmie dziękuję za pomoc!
3 maj 23:18
Qulka: w każdym ln będzie moduł
tak to stałe
tak z tych warunków liczysz
3 maj 23:21
BraciaRatujcie: Byłaś szybsza, droga koleżanko, nieco spóźniłem się z umieszczeniem pytania, ale mimo wszystko
jeszcze raz dziękuję.
Co tak właściwie stoi za zastosowaniem modułu w ln? Chcemy wyznaczyć "jak najszerszą" gamę
funkcji spełniających zadany warunek, zgadza się?
3 maj 23:23
BraciaRatujcie: + pytanko:
jak szybko rozwiązać zadany układ równań?
GAL był już dawno, zresztą nie ćwiczyliśmy takich schematów, tylko przerabialiśmy teorię z
przestrzeni itd...
3 maj 23:24
Qulka: dodając stronami pierwsze dwa i drugie dwa
3 maj 23:32
PW: | | 1 | |
A tak w ogóle trzecia pochodna miała być równa |
| , a więc zadanie było łatwiejsze. |
| | x2 | |
4 maj 12:40
PW: Aj, nie zauważyłem, że tam były cztery kreski (widziałem trzy, w moim wieku już tak się ma).
Odszczekuję uwagę z 12:40.
4 maj 13:39