(A∩B)÷(A∩C)=A∩(B÷C)
ledzeppelin20: Witam ,czy pomoże mi ktoś to udowodnić , z góry dziękuje za pomoc :
(A∩B)÷(A∩C)=A∩(B÷C)
Najlepiej by było jakby z lewej strony dojść do prawej lub na odwrót , bardzo proszę o pomoc i
jeszcze raz z góry dziękuje za nią
3 maj 17:09
nodi: Pisząc znak ÷ miałeś zapewne na myśli odejmowanie (strona
1059) zbiorów.
(A n B) \ (A n C) = A n (B \ C)
Korzystam z własności działań na zbiorach na stronie
1060.
L = (A n B) \ (A n C) = (A n B) n (A n C)' = (A n B) n (A' u C') =
= [(A n B) n A'] u [(A n B) n C'] = [A' n (A n B)] u [A n (B n C')] =
= [(A' n A) n B] u [A n (B \ C)] = [∅ n B] u [A n (B \ C)] =
= ∅ u [A n (B \ C)] = A n (B \ C) = P
L = P
c. n. u.
3 maj 18:19
Janek191:

To jest różnica symetryczna zbiorów

A − B = ( A ∪ B ) \ ( A ∩ B )
3 maj 20:45
ledzeppelin20: a to nie trzeba rozpisać, że x do czegoś należy itd. ?
4 maj 11:38