Trapez
Ligia22: Krótsza przekątna dzieli trapez prostokątny o wysokości 4√3 na trójkąty, z których jeden jest
równoboczny. Pole trapezu wynosi...
3 maj 16:37
Kejt:

chyba już widać jak policzyć..?
boki o tym samym kolorze są równe..
3 maj 16:41
Ligia22: a2 + (4√3)2 = 4a2
a=4
P=12√3
Coś nie tak.
3 maj 16:52
Kejt: źle policzyłaś pole.
mi wychodzi = 24√3
3 maj 17:03
Metis: Wysokość trójkąta równobocznego:
Oblicz a.
Pole trapezu= pole trójkąta prostokątnego o przyprostokątnych a i 4
√3 + pole prostokąta
a*4
√3
3 maj 17:05
Ligia22: P=(4+8)*4√3/2
Dlaczego jak od razu podzielę pierwsze 12/2 i 4√3/2 to wychodzi co innego jak najpierw pomoże
a potem podzielę?
3 maj 17:05
Ligia22: 6*2=12
12*4 / 2=24
3 maj 17:07
Kejt:
Bo źle liczysz..
(4+8)*4√3/2 = 12 * 4√3 / 2 = 6* 4√3= 24√3
(4+8)*4√3/2 = (4+8)*2√3 = 12*2√3 = 24√3
3 maj 17:07
Ligia22: Omg ok xD
3 maj 17:08
Ligia22: A pomożecie mi z zadaniem z katem? Dodałam wcześniej.
3 maj 17:09
Metis: Mi wychodzi inne pole

co źle napisałem wyżej?
3 maj 17:12
Kejt: Metis, przy moich oznaczeniach 'a' równanie na wysokość ma postać:
bo cały bok to 2a, nie a.
wtedy a = 4
i wychodzi to samo.
3 maj 17:14
Metis: Racja

Przeoczyłem.
3 maj 17:15