matura
Kacper:
Proste zadanko

Dany jest trójkąt prostokątny ABC, w którym przyprostokątne AB i AC mają odpowiednio długość a
i a
√2. W trójkącie poprowadzono środkową CD i wysokość AE.
Wykaż, że punkt ich przecięcia jest środkiem okręgu opisanego na trójkącie ADC
3 maj 15:01
misiek:
Kacper czy na pewno dobrze podałeś treść zadania?
3 maj 15:17
Kacper:
To zadanie jest mi potrzebne do innego, zatem nie jest z książek

Wiem, jak to pokazać, ale może ktoś wskaże łatwiejszy sposób
3 maj 15:20
misiek:
Nie odpowiedziałeś na moje pytanie: czy dobra jest treść!
3 maj 15:26
Kacper:

Powinno być:
AB i AC mają odpowiednio długość a
√2 i a.
Dołączam rysunek.
3 maj 15:33
Eta:

Hej
Kacper 
|AC|=a, |AB|=a
√2, |BC|=a
√3
| | √3 | | √6 | | √3 | |
w ΔADC sinα= |
| i w ΔAEC cosα= |
| ⇒ sinα= |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
zatem trójkąty ASC i ADS są równoramienne o ramionach |AS|=|CS|=|DS|= R
............
3 maj 16:14
Eta:
Pasuje?
3 maj 16:27
Kacper:
Pasuje
Eta

Moje rozwiązanie też mniej więcej jest takiej długości. Zatem chyba nie da ominąć się kilku
rachunków
3 maj 16:37
Bogdan:
Można spróbować skorzystać z podobieństwa prostokątów ABGC i ADFC i z faktu, że
przekątne AF i CD prostokąta ADFC przecinają się w punkcie będącym środkiem okręgu
opisanego na tym prostokącie, a także na trójkącie ADC. Trzeba jeszcze uzasadnić, że przekątna
AF zawiera wysokość AE trójkąta ABC.
4 maj 00:11
nudammmmmmm: αγβΔ
4 maj 14:21
nudammmmmmm: nigdy tego nie wkuję!
4 maj 14:21