całka trudna
Lukas:
| | sinxcosxdx | | sinxcosxdx | |
∫ |
| =∫ |
| |
| | √3sin2x−7sin2x | | √10sin2x−7 | |
t=sinx
dt=cosx
| | tdt | |
=∫ |
| =|u=10t2−7 du=20tdt| |
| | √10t2−7 | |
| | du | |
=20∫ |
| =20∫u−1/2du=40√u+C |
| | √u | |
=40
√10t2−7+C=40
√10sin2−7+C
Gdzie jest błąd ?
2 maj 00:58
ICSP: 3sin2x − 7sin2x = −4sin2x .
2 maj 00:59
Lukas:
3sin2x−7cos2x pomyłka
2 maj 01:01
ICSP: du = 20t dt
więc jakim cudem 20 du = t dt ?
2 maj 01:05
Lukas:
nadal nie wiem gdzie jest bład
2 maj 22:51
Mariusz: Można było za cały pierwiastek podstawić
3 maj 00:52
ICSP: Nie umiesz podstawiać.
| | 1 | |
skoro u = 10t2 − 7 to t dt = |
| du a nie t dt = 20 du . |
| | 20 | |
3 maj 01:25