funkcje
iii: Oblicz miejsca zerowe −x4 −2x3 +1=0
3 maj 20:13
karolcia'96: −x
4−2x
3+1=0
można to wyrażenie zapisać następująco:
1−2x
3−x
4=0
ze wzoru skróconego mnożenia a
2−b
2:
(
√1−2x3−x
2)(
√1−2x3=0
z pierwszego warunku:
(
√1−2x3−x
2)=0
√1−2x3=x
2 <=== tu szalenie wazne są założenia, że pod pierwiastkiem musi być liczba
dodatnia oraz zauważenie, iż po obu stronach mamy wyrażenia dodatnie. Wtedy podnosimy do
kwadratu. Natomiast jeśli chodzi o drugi warunek, zauważamy sprzeczność.
Mam nadzieję, z pomogłam oraz, że mój tok jest poprawny, ponieważ nie jestem w 100% pewna, czy
to jest dobrze
3 maj 20:33
Mila:
Czy na pewno dokładnie takie równanie i takie polecenie?
3 maj 20:33
Metis: Wolfram "ładne" liczby wyrzucił
3 maj 20:37
kix:
może jedynka jest ze znakiem (−) ?
3 maj 20:42
Eta:
A może przed x
4 nie ma minusa? a może, może , może.........?
3 maj 20:44
kix:
szkoda że autor odpuścił temat ...
3 maj 20:45
Eta:
Wrzucił i.......... poszedł na randkę
3 maj 20:47
Janek191:
3 maj 20:48
kix:
skoro nie umie równania rozwiązać może na randce lepiej sobie poradzi
3 maj 20:50
iii: Przed x
4 jest minus

Przepraszam za nieobecność
3 maj 22:17
kix:
to może i przed jedynką jest (−)
3 maj 22:33